Nordnet
Aloitin joskus kauan aikaa sitten osakesijoittamisen EQ:n kautta, joka oli aikansa parhaita kotimaisia nettivälittäjiä. EQ:n myynnin myötä siirryin Nordetin asiakkaaksi, kun en parempaakaan keksinyt.
Nordnetin hyvänä puolina olen kokenut ainakin seuraavat ominaisuudet:
- Kaupankäynnin helppous. Alusta on mielestäni erittäin helppokäyttöinen, minkä vuoksi osto- ja myyntitoimeksiantojen tekemisessä ei tarvitse jännittää, että meneekö toimeksianto varmasti oikein. Lisäksi verotuskuviot hoituu kätevästi Nordnetin kautta.
- Kotimaisuus. Pystyn ostamaan Helsingin pörssissä listattuja osakkeita. Tämä ei onnistu Interactive Brokersin kautta ja on suurin syy pysyä toistaiseksi Nordnetin asiakkaana.
- Ilmaiset indeksirahastot. Toistaiseksi vielä tarjous voimassa mutta en ole vielä hyödyntänyt.
Miksi sitten ottaa toinen alusta käyttöön? Mielestäni Nordnetin suurimpia heikkouksia ovat ainakin:
- Helvetin kallis. Mielestäni min. 15 €:n välityspalkkio yhdysvaltalaisen osakkeen ostamisesta ei ole kovin kohtuullista, jos kilpailija tarjoaa vastaavaa palvelua 1 $ + valuutanvaihto (näin kärjistäen). Yritä siinä sitten hajauttaa ajallisesti ja maantieteellisesti Nordnetin komikoilla.
- Kaupankäyntipaikkojen rajallisuus. Vaikka Nordnet ilmoittaa Saksan kaupankäynti-mahdollisuudeksi, se ei tarkoita, että asiakas pystyy ostamaan kaikkien saksalaisten pörssien osakkeita. Tämä puute oli toinen merkittävä syy, miksi halusin liittyä IB:n asiakkaaksi.
Interactive Brokers
Yllä tulikin mainittua IB:n kaksi selkeää etua – halpuus sekä mahdollisuus sijoittaa usean maan eri kaupankäyntipaikkaan (esimerkiksi mahdollisuus sijoittaa Aasian pörsseihin houkuttulee). Toisaalta IB:ssa on toki omatkin huonot puolensa. Niistä ja omista kokemuksista olen kerännyt pari pointtia alle:
- Kustannukset. Varsinainen kaupankäynti on selkeästi halvempaa IB:ssä kuin esimerkiksi Nordnetissä. Itselläni kaupankäynti volyymi alkoi sen verran kasvaa, että komissioilla alkoi olla jo merkitystä, varsinkin kun oma salkku on vielä niin pieni. Kympin säästö per toimeksianto alkoi ainakin itsestä tuntua isolta, kun kustannukset alkoivat kumuloitua. Pitää kuitenkin muistaa, että IB:n halpuus on osittain näennäistä. Lisäksi velkarahalla sijoittaminen on huomattavasti halvempaa (tätä en vielä ole itse kokeillut).
Toisin kuin Nordnetissä, IB:ssä asiakas joutuu itse tekemään valuutanvaihdon ostaakseen eri valuutassa noteerattua osaketta. Oma IB:n base-valuuttani on euro. Asiakkaan pitää itse vaihtaa eurot dollareiksi, jonka jälkeen voin toteuttaa USA:n pörssissä noteeratun osakkeen oston (olettaen etten halua tehdä dollarimääräistä velkaa, josta pitää maksaa korkoa). Yhtä kaikki valuutan vaihto maksaa aina (joskin kustannukset ovat maltilliset noin 2 €:n luokkaa muistaakseni). Lisäksi kustannuksia aiheuttaa kuukausittainen 10 $ minimikaupankäyntiveloitus eli jos en tee yhtään kauppaa maksan silti 10 $. Itse näin tämän toisaalta tiettynä etuna, sillä tämä ajaa ajallisen hajauttamiseen ja se pakottaa minut harkitsemaan erityisen tarkasti, minkä kaupan haluan tehdä juuri tässä kuussa. IB:ssä kaikki maksaa siis myös osakekurssitiedot esimerkiksi eurooppalaisille osakkeille. Toisaalta itse en kaipaa mitään maksullisia lisäarvoanalyysejä sun muuta härpäkettä.
- Tekemisen haasteellisuus. IB:n vaikeus alkoi oikeastaan jo tilinavausprosessista, kun siinä vaadittiin laskua, joka osoittaa antamani osoitetiedot oikeiksi. Eihän mulle enää tuu mitään paperilaskuja, mutta onneksi DNA:n nettilasku kelpasi. Jotain viestejä ne mulle vielä lähetteli mutta lopulta kaikki oli ok ja vasta sitten uskalsin tehdä avaustalletuksen. IB:hän asiakkaaksi pääse vain 10 000 $ avaustalletuksella (opiskelijat kai pääsee vähän halvemmalla). Tilisiirrossa oli oma jännitysmomenttinsa, kun omasta nettipankista ei pystynyt täyttämään kaikkia IB:n tilisiirtolomakkeen tietoja. Pistin vielä siirron lähtemään sopivasti juuri ennen lomalle lähtöä, niin ei yhtään tarvinnut lomalla miettiä, että onko rahat nyt varmasti mennyt oikein. Turha stressasin ja rahat möllötti lomalta paluun jälkeen hienosta omalla IB:n tilillä.
IB:ssä on vähän promeininki tekemisen suhteen. Kaupankäynnin toteuttaminen vaatii mielestäni vähän perehtymistä mutta lopulta perustoimeksiannon tekeminen on mielestäni aika helppoa. Puhun nyt siis perustoimeksiannon, sillä IB:ssä on valittavina erilaisia toimeksiantotyyppejä, jos vaan jaksaa perehtyä niiden hienouksiin. Kaikessa pitää olla vähän tarkkana ja myönnettäköön, että joudun itse pari IB:n omaa opetusvideo katsomaan varmuuden vuoksi, jotta osasin tehdä myydä oikeaa valuuttaparia ostovaluutan saamiseksi.
Hei ! Ib : ssä on paljon hyviä muutoksia: 10 USD kk -maksu poistetiin kokonaan-Sekä 10000 USD ei tarvitse jotta tulla asiakkaaksi
Moi, moni asia on mennyt parempaan suuntaan:) Vaikka 10 USD kk-maksu poistettiin, toimeksiantojen hinnat ovat pysyneet edelleen huokealla tasolla.
Moi, miten raportointi verotusta varten onnistuu? Saako vuoden kaikista kaupoista tulostettua yhteenvedon? Olen siirtymässä Nordnetistä mualle kustannussyijstä ja pystyäkseni käymään kauppaa pre ja postmarketissa jenkeissä.