Käynnistin Korona-tunnelmissa osakkeiden osto-ohjelman

07/03/2020

Korona on varmasti kaikilla mielessä, sillä virus on tunkeutunut uutisoinnin myötä elämäämme halusimme tai emme. Monelle työpaikalle on ilmestynyt käsidesipulloja ja päivitettyjä etätyöohjeita. Suomessa Koronaan sairastuneiden määrän huipun saavuttamiseen mennee vähän aikaan mutta onneksi tautia kantavien määrä on vielä pysynyt alhaisena.  

Korona on myös saanut aikaiseksi mittavan myyntipaniikin osakemarkkinoilla, kun epävarmuus tulevasta on lisääntynyt. Yksi asia on jo nyt kuitenkin varmaa. Yhtiöiden tammi-helmikuun alussa antamat ohjeistukset 2020 kehityksestä ovat olleet liian positiivisia. Vastaavaa pandemiaa eivät nykyaikaiset osakemarkkinat ole aiemmin kohdanneet, minkä vuoksi kukaan ei tiedä, miten tässä tulee lopulta tapahtumaan.

Pitkäaikaiselle sijoittajalle Korona on mahdollisuus, jos uskoo viruksen loppuvan kesään mennessä ja ei pidä pitkää taantumaa todennäköisenä (joskin riski siihen on kasvanut huomattavasti).  Vuosi 2020 tullaan muistamaan Koronasta mutta nyt pitäisi katsoa jo vuotta 2021 ja siitä eteenpäin. Tästä tulevaisuudesta maksettava hinta on tullut selvästi alaspäin, mikä houkuttelee nyt ostamaan. Yhtiötasolla tarkasteltuna Koronan vaikutusanalyysi on erittäin haasteellista ja kaikkia riskejä ei pysty mitenkään havaitsemaan muutamia selkeitä tapauksia lukuun ottamatta. Tämä toisaalta avaa myös hyviä ostomahdollisuuksia, sillä yksittäisen yhtiön osakekurssi voi ylireagoida huomattavasti.

“The best thing that happens to us is when a great company gets into temporary trouble…We want to buy them when they’re on the operating table.” – Warren Buffett

Olen seuraillut monia ”laatu” yhtiöitä jo pitkään ja vihdoinkin näyttäisi siltä, että laskutrendi kestäisi vähän pidempään. Kurssit ovat toki laskeneet hetkellisesti myös aiemminkin mutta rekyyli on tullut melko nopeasti, minkä vuoksi en ole ehtinyt reagoimaan tilanteeseen. Nyt suunnitelma on ajallisesti hajauttaa osake-ostoksien tekemisen laskupäiviksi. Ensimmäisessä vaiheessa keskityn defensiivisten osakkeiden hankintaan. Mikäli laskuputki jatkuu pidempään, siirryn vähän riskisempiin sijoituskohteisiin olettaen niiden halventuneen selvästi. Kaikki ostokset riippuvat toki siitä, miten yhtiöiden osakekurssit kehittyvät.

Ensimmäiseen vaiheen defensiivisiä sijoituksiani        

Telia: Ensimmäinen ostokseni oli Telia. Sen kurssi on pysynyt pitkään 40 SEKin hujakoilla, tapahtui maailmalla tai yhtiössä mitä tahansa. Osake tuntui turvalliselta aloittaa.  Telia on mielestäni melko ideaton sijoituscase. Yhtiö maksaa 6 % osinkotuottoa. Datan kasvun oletetaan jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen ja mobiilimarkkinat vaikuttavat olevan jaettu jo kauan aikaa sitten Pohjoismaissa.  Strategia keskittyä Pohjoismaihin ja Baltiaan kuulostaa ihan järkevältä (vahva asema näissä maissa). En kaipaa Euraasia-riskiä salkkuuni. Johto lupaili pientä kasvua kuluvalle vuodelle. Vaikka koko vuosi 2019 oli heikohko, q4 näytti lupaavammalta. Bonnier-hankinta tuntuu enemmän uhalta kuin mahdollisuudelta.

Unilever: 3,4% osinkotuotto-% ja osinko on tasaisesti kasvussa. Unileverin useat kuluttajatuotteet ovat defensiivisillä toimialoilla. Jatkossa pesen hampaani Pepsodentillä ja käytän lasagnen tekoon Knorrin valmispakettia osingot mielessä. Pidän Unileverin tuotteita laadukkaina ja brändi antaa kilpailusuojaa. Yhtiön toiminta on globaalia, mikä pienentää riskiä. Toiminta on kasvanut tasaisesti karkeasti globaalin BKT:n verran myös pitkällä tähtäimellä. Ajattelin jatkaa lisäystä, mikäli kurssi tippuu taas 48 euron tuntumaan ja alle.

J&J: Lääkejätti on kaikkien osinkosijoitusten äiti, jonka osingon kasvatusputki ei katkennut edes finanssikriisin aikana. Liikevaihto syntyy kolmesta defensiivisestä segmentistä: kuluttajille myytävät apteekkituotteet, lääkkeet sekä lääketieteelliset laiteet. Vahvat brändit ja toiminta on globaalia. 2020 eps ennusteella 15x PE (ennen Koronaa), mikä ihan kohtuullinen.  Osinkotuotto oli hieman alle 3 % mutta kasvanee jatkossa. Tase on vahvassa kunnossa ja nettovelka suhteessa kassavirtaan hyvin pieni.  Tätä on myös kiva lisäillä salkkuun, jos osakekurssi pyörii 130 dollarissa.

Korona-pelikirjani keväälle

Omassa pelikirjassani markkinoiden Korona-tarina etenee neljässä vaiheessa, joista olemme nähneet kaksi ensimmäistä lukua. Vaiheet 2. ja 3. voivat vaihdella, minkä vuoksi markkinoiden volatiliteetti säilynee voimakkaana seuraavan kolmen kuukauden aikana.

  • Vaiheessa 1. – ensipaniikki. Korona aiheuttaa paniikin ja uutiset täyttyvät negatiivisista otsikoista. Markkinoilla on paniikin omaista tunnelmaa. Tämä 1. vaihe kesti helmikuun viimeisen viikon verran.
  • Vaiheessa 2. – keskuspankit/valtiot puuttuvat peliin. Keskuspankit ja valtiot rientävät auttamaan. Paniikki alkaa helpottaa ja kurssit alkavat toipua. Tämä vaihe kestää jonkin aikaa ja kulkee rinnan vaiheen 3. kanssa.
  • Vaiheessa 3. – korona ei katoakaan ihan vielä ja tulosvaroitussuma. Yhtiöiden on pakko alkaa antaa negatiivisia tulosvaroituksia, sillä Korona pilaa monen H1 tuloksen, eikä H2 riitä paikkamaan koko vuoden tulosta. Tämä voi käynnistää uudelleen helmikuun lopussa nähdyn markkinamyllerryksen erityisesti, mikäli taudin leviämistä ei saada pysäytettyä.
  • Vaiheessa 4. – unohdus.  Kesällä viimeistään kukaan ei muista Koronaa ja taloudet alkavat taas käynnistyä. Syksyä kohti mentäessä H1/21 näyttää erityisen hyvältä, mikä tukee osakkeiden arvoa.     

Vaiheessa 1. ehdin olla hetken mukana ja jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt aggressiivisemmin vaan ostaa. Pääasia kuitenkin on, että sain edes jotain haalittua salkkuun. Kurssien noustessa tuntuu järkevältä vain odotella mitä tapahtuu. Keskuspankit ja valtiot syytävät Koronan torjumiseen niin paljon rahaa, että sen voimaa ei pidä väheksyä. Toisaalta Koronan tautihuippua ei olla vielä saavutettu  ja mielestäni emme ole vielä nähneet Koronan aiheuttamaa tulosvaroitussumaa, jonka uskon olevan vielä tulossa.

Omassa pelikirjassani osakkeiden potentiaalista ostoaikaa on todennäköisesti ainakin seuraavat kaksi kuukautta. Ensimmäisessä vaiheessa teen pieniä valikoituja ostoksia defensiivisiltä toimialoilta ja pieniä lisäyksiä nykyisiin positioihin aina laskupäivinä. Jos laskumarkkina syvenee entisestään ja jatkuu pidempään, siirryn toiseen vaiheeseen ja laajennan salkkuani myös enemmän syklisillä yhtiöillä.

Oma hajautettu osinkosalkkuni on rakennettu niin, että sen pitäisi kestää maltillista velkavipua osinkojen kassavirran hoitaessa lyhennykset. Olen myös varautunut siihen, että ostoja voi tehdä pidempään ja kassan loppuessa olen tarvittaessa valmis vivuttamaan salkkua.

VASTAA