Manuaalinen osakeseulonta – Saksa

27/09/2016

Johdanto

Olen pitkään miettinyt löytyisikö Saksan pörssistä hyviä sijoituskohteita. Googlen tai FT:n screenereiden kautta en tahtonut löytää oikein omaan value- tai osinkosijoitusfilosofiaan istuvia osakkeita. Lisäksi hyviin käänneyhtiöihin on vaikea törmätä ihan itsestään. Päätin ottaa härkää sarvista ja latasin listan kaikista Saksaan listatuista osakkeista koneelleni ja ryhdyin nimi nimeltä käymään yhtiöitä läpi.

Nykyään automaattinen dokumentin kielikäännös hoituu yllättävän hyvin Googlen kautta.  Kielimuuri ei muodostu ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi. Ei ainakaan itselle tullut fiilistä, että kielen takia en ymmärtänyt asiaa riittävän hyvin.   

Listassa oli yhteensä 611 osaketta. Urakka voi tuntua äkkiseltään hyvin aikaavievältä. Tarkoitus ei ole kuitenkaan jokaista yhtiötä tarkastella suurennuslasilla, vaan nopeasti luoda ensisilmäys osakkeesta Morningstarilla ja Googlella tilanteen mukaan. Jos yhtiö vaikutti täyttävän alla luetellut kriteerit, katsoin tarkemmin sen sijoittajasivuja kokonaisvaltaisemman kuvan saamiseksi

 • Karsin samoin tein kiinteistö-, rahoitus-, vakuutus-, bioteknologia-, kaivos- tai öljytoimialoilla olevat yhtiöt. Olin myös allerginen autoteollisuuden alihankkijoille.
 • Yhtiön koon oli oltava yli 100 M€ tai oltava edes olemassa.
 • Yhtiö täytti löyhästi sijoituskriteerini eli P/E-luku oli korkeintaan 20x ja yhtiön osinkotuotto oli yli 2,5 %.
 • Liiketoiminta kuulosti jollain tavoin järkevältä, yhtiön performanssi ei ollut ainakaan pahasti lasku-uralla ja toiminta oli kannattavaa.

Lopputuloksena oli se tunne, kun luulee tietävänsä hyvän mustikkapaikan, mutta sinne saavuttuaan huomaa jonkun käyneen jo keräämässä kaikki mustikat talteen alueelta. Onneksi löytyi edes muutama varpu, joka oli jäänyt muilta koluamatta.

Disclaimer: En ole itse vielä ostanut yhtään näistä osakkeista. Ajatus on lähteä tarkemmin tutustumaan kuhunkin yhtiöön ja sen kurssikäyttätymiseen tarkemmin.    

Tulokset

screener_ger

Alustavan seulani läpäisi vain 45 osaketta, kun niitä oli yhteensä 611. Hylkyprosentti oli korkea (92 %). Pidin vähän pientä kirjaa hylkäämisen perusteluista. Yleisin syy hylätyksi tulemiselle (noin 43 % hylätyistä) oli se, että osake kuului sellaiselle toimialalle (kuten kiinteistö tai rahoitus), jota en halua omaan salkkuuni.

Toiseksi yleisin syy (noin 26 % hylätyistä) oli se, että yhtiön markkina-arvo oli niin pieni (raja-arvo 100 M€), että en halunnut sitä salkkuuni. Tällaisten yhtiöiden osakkeilla ei juuri käydä kauppaa ja niiden tulos oli enintään muutamia miljoonia euroja. Väärän toimialan sekä liian pienen koon yhtiöillä lista pieneni noin puoleen.

Seuloessani yhtiötä pyrin pidättäytymään arvo- tai osinkofilosofiassa, minkä vuoksi karsin korkean P/E:n ja alhaisen osinkotuoton yhtiöt. Näissä yhtiöissä ei sinänsä ollut muuta vikaan kuin, että osakkeen hinta oli karannut ihan käsistä. Nämä yhtiöt olivat kolmanneksi yleisen syy hylkäykseen.          

Potentiaalisia ostokohteita oli aluksi yhteensä 45. Näitä ryhdyin käymään vähän tarkemmin läpi. Mietin uudestaan liiketoiminnan järkevyyttä ja tutustuin tarkemmin yhtiön lukumaailmaan. Lopputuloksena potentiaalisten joukosta valikoitui yhteensä 12 nimeä shortlistille.

Potentiaalisten sijoituskohteiden esittely

Potentiaaliset sijoituskohteet tai shortlistin olen jakanut kolmeen ryhmään eli Value/GARP, käänneyhtiö ja osinkosijoittaminen. Value tai GARP (Growth At Reasonable Price) viittaa halvan tuntuisiin yhtiöihin, jotka edes osittain täyttävät small cap value -kriteerini. Lopullinen sijoituspäätös vaatii luonnollisesti täydellisempää analyysiä.

Value tai GARP

Selvää potentiaalia

ALLGEIER SE O.N. (IT-palvelut)  Yhtiö tarjoaa laajan portfolion IT-palveluita. Asiakkaina globaaleja jättejä kuten Pfizer tai GE  sekä pk-yhtiöitä. Yhtiö on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan vuodesta 2011 lähtien osin yritysjärjestelyiden avulla.  Kasvu on jatkunut myös 2016.  Osinkotuotto on 2,7% tai 3,8% erikoisosinko huomioiden. Vuoden lopussa velkaa oli 27 M€. Kassavirran pitäisi hyvin riittää 4 – 6  M€ osinkoihin myös jatkossa. Morningstarin mukaan Forward P/E oli 10,3.   

VILLEROY + BOCH AG (Kodin tuotteet)  Kaikki tuntevat yhtiön pöytävälineet, kuten astiat, mutta 2/3 liikevaihdosta tulee kylpyhuonetarvikkeista kuten lavuaarit. Yhtiön tuotteita myydään ympäri maailman Saksan osuuden ollessa noin 1/3.  Yhtiöllä on vahva brändi ja toimintaan on investoitu.  Lukujen valossa meno näyttää melko tasaiselta ja 2016 näyttää positiiviselta. Osinkotuotto oli 3,4 %.  Yhtiön kassa oli suurempi kuin velat.  Morningstarin Forward P/E oli 13,8.    

TAKKT AG O.N. (Vähittäiskaupan palvelut) Yhtiö välittää tuotteita toimittajilta loppuasiakkaalle (B2B). Toiminta on globaalia ja asiakkaita yhteensä kolme miljoonaa. Yhtiö on kokoelma brändejä yhteensä 16.  Kauppa on entistä enemmän keskittynyt verkkoon, mikä tukee jatkossa yhtiön kasvua.  Yhtiö on kasvanut hyvin viime vuosina osin yritysjärjestelyiden ansiosta. Vapaa kassavirta on ollut vuolasta. Kasvusta joutuu maksamaan vähän kovempaa hintaa ja yhtiöllä melko paljon velkaa osin yrityskauppojen seurauksena. Morningstarin Forward P/E oli 18,3.    

STRATEC BIOMEDICAL (Terveysteknologia) Yhtiö valmistaa laitteita, joilla voi tehdä lääketieteellisiä testejä. Väestön ikääntyminen, diabeteksen yleistyminen ja yleinen laadukkaan hoidon kaipuu takaa analyysien tarpeen kasvun myös tulevaisuudessa. Kasvu on ollut erittäin vahvaa ja se on jatkunut myös 2016 aikana. Kasvusta pitää maksaa.  Yhtiö on laajentanut tarjoamaansa yritysjärjestelyin. Osinkotuotto ei ole kovin suuri  noin 1,4%. Yhtiön osinkoa on nostettu 11 vuotta peräkkäin. Alle 50% payout ratio takaa sen, että osingon noston pitäisi olla edessä myös tulevaisuudessa.  Morningstarin Forward P/E oli 18,3.

Hylätyn ja potentiaalisen rajamaastossa

EVONIK INDUSTRIES AG (Kemikaalit)  Saksalainen kemikaalivalmistaja. Loppukäyttökohteet ovat defensiivisillä toimialoilla. Osinkotuotto 3,78 %. Osinko on kasvanut noin 10% vuodessa 2008 lähtien. Payout ratio oli 40 %, joten osinkotason säilyminen on todennäköistä.  Morningstarin Forward P/E oli 20,3.

DELTICOM AG (Nettikauppa) Yhtiö on kokoelma kuluttajille suunnattuja nettikauppoja, jotka tarjoavat pääasiassa auton renkaita ja osia. Viime vuosina yhtiön tarjoamaan on ilmestynyt myös elintarvikkeet. Nettikauppa on kiistatta tulevaisuutta. Liikevaihto on kasvanut voimakkaasti mutta kannattavuus on hieman jopa laskenut.  Morningstarin Forward P/E oli 7,8 (varmaan joku kertaerä tai virhe).

FRAPORT AG FFM.AIRPORT (Kuljetuspalvelut) Yhtiö omistaa ja hallinnoi Frankfurtin lentokenttää. Omistuksessa on myös muita lentokenttiä, joista merkittävin on Perussa Lima. Investointia voisi perustella pankkitoimintojen siirrolla Lontoosta Frankfurttiin, mikä kasvattaisi myös lentokentän volyymia.  Terrori-iskut vaikuttivat negatiivisesti 2016 lukuihin. Osinkotuotto 2,75%.  Morningstarin Forward P/E oli 16,0.

RHOEN-KLINIKUM O.N. (Terveydenhuolto) Yhtiö operoi sairaaloita. Investointiteesinä on väestön kasvu ja ikääntyminen, mikä luo luontaista kysyntää tulevaisuudessa. Julkisen vallan ei itse kannata rakentaa sairaaloita, vaan jaksottaa kuluja pidemmälle ajalle. Osinkotuotto 2,92%. Yhtiöllä on vahva tase, mikä mahdollistaa osinkojen maksun myös jatkossa. Morningstarin Forward P/E oli 35,9 mutta kiinteistöt ovat yhtiön taseessa.

Käänneyhtiö

QSC AG (Tietoliikenneteknologia).  Yhtiö tarjoaa IT-palveluita (esim. pilvipalvelut) saksalaisille pk-yhtiöille. Yhtiön liikevaihto kääntyi kasvuun Q2 ja samaan aikaan kustannussäästöt alkoivat näkyä kannattavuudessa.  Morningstarin Forward P/E oli 8,3. Kurssi on noussut 20% siitä, kun ensimmäisen kerran huomasin yhtiön, ja tuplaantunut heinäkuusta. Vähän pelottaa hypätä kelkkaan nyt.

Osinkosijoittaminen

BASF SE NA O.N. (Kemikaalit) Itse innostuin yhtiöstä luettuani (todellisuudessa kuunneltuani) Economistin artikkelin. Yhtiön valmistamia kemikaaleja käytetään kaikilla elämän osa-alueilla. Toiminta perustuu myös uusiin innovaatioihin, minkä pitäisi taata kasvun jatkumisen myös tulevaisuudessa. Tämä vuosi on ollut vähän heikko öljyn hinnan vuoksi mutta yhtiön kannattavuuden kasvu on ollut pitkällä aikavälillä hyvää.  Osinkotuotto noin 4% luokkaa. 2009 lukuun ottamatta osinko on kasvanut.  Morningstarin Forward P/E oli 15,7. En ole vielä päättänyt, kumpi istuu salkkuuni paremmin Evonik vai BASF.

DEUTSCHE POST AG (Logistiikka) Suomessa ja maailmalla yhtiö tunnetaan varmaan paremman DHL:nä. Investointiteesinä on nettikaupan kasvu.  Samaan aikaan yhtiö laajentaa toimintaansa erityisesti kehittyviin maihin.  Osinko on kasvanut kivasti ainakin vuodesta 2009. Nykyinen osinkotuotto on 3 % luokkaa. Payout ratio tavoite on 40 – 60 % välissä. Nykyinen osinkotaso pitäisi olla melko hyvin pidettävissä.

DEUTSCHE TELEKOM AG (Operaattori) Yhtiö on Euroopan suurimpia teleoperaattoreita ja Yhdysvalloissa kolmanneksi suurin T-Mobilen omistuksella. Tulos tulee suurelta osin Saksasta ja USA:sta. Viime vuosina USA:ssa kasvu on ollut hyvää mutta kotimarkkinalla Saksassa kannattavuus on ollut laskussa. Yhtiön osinkotuotto on 3,6 % ja Morningstarin Forward P/E oli 13,9.

 

2 kommenttia “Manuaalinen osakeseulonta – Saksa

  1. Stoalainen sijoittaja 1

   Kiitos artikkelista, vaikka en täysin allekirjoita sen perusteluita. Morningstarilla Forward P/E oli ainoa, mitä oli etusivulla ilmaiseksi tarjolla. Olisi vienyt vähän liikaa aikaa itse laskiessa. Ajatus oli pyrkiä nopeasti spottaamaan mielenkiintoiset osakkeet. Jos vain olisi hienot databaset käytössä, niin olisin varmasti valinnit traling tai viimeiset 12 kk (LTM).

   Omissa analyyseissäni käytän pääsääntöisesti EV / EBITDAa, kun se ottaa huomioon myös pääomarakenteen. Tämän joutuu valittetavasti itse laskemaan, kun netistä tyypillisesti löytyy vain P/E.

VASTAA