Viimeisen kahden kuukauden kehityksen perusteella voi sanoa, että onpa jännittävä sijoitusvuosi 2019 tulossa. Viime vuonna globaali kasvutarina näytti vielä melko selkeältä. Nyt laskumarkkina-skenaarion todennäköisyys näyttäisi kasvaneen. Moni asia tukee sitä, että joulukuun pohjia testataan vielä uudestaan tämän vuoden aikana. Mielenkiinnolla odotankin, kuinka moni yhtiö ennustaa kasvua tälle vuodelle. Itse asiassa laskevaa kehityspolkua uumoilin jo viime vuonna samaan aikaan, kun kirjoitin
Makrokuvassa ei mielestäni ole tapahtunut muutosta, vaan positiivinen kehitys on ollut jopa ennakoitua parempaa tukien yritysten kannattavuuden paranemista. Ei ole mitään syytä miksei kasvu jatkuisi ainakin vielä 2018. Keskeisempi kysymys on se, mitä tapahtuu 2019? Nyt kun löysän rahan aika vaikuttaisi loppuvan ja osakekurssit eivät nousekaan joka päivä, voiko kasvua tukeva velaksi kuluttaminen vaan jatkua?
2018 aikana velkavetoisen kasvun loppuminen on näkynyt erityisesti Kiinan talouden selvänä hidastumisena maan viranomaisten ajaessa tiukempaa rahapolitiikka (yhdistettynä kauppasotaan). Kiinan talouskasvun hidastuminen on heijastunut erityisesti Eurooppaan. Keskeisten euromaiden PMI-kuvaajat ovat olleet viime kesästä lähtien laskutrendillä indikoiden taantuman mahdollisuutta. Joulukuussa Italian ja Ranskan Manufacturing PMI laski jo alle 50 pisteen. Euroopassa poliittisista riskeistä suurin lienee brexit, jonka pitäisi tapahtua maaliskuussa. Siinä on vaikea nähdä positiivista lopputulemaa varsinkin, kun sopimuksettoman EU-eron (hard brexit) todennäköisyys on noussut.
Yhdysvallat on sen sijaan mennyt porskuttanut vankasti eteenpäin ja suurin osa makroindikaattoreista näyttää edelleen vahvalta. Tosin maan talouskasvua on edesauttanut paljon hallituksen harjoittama löysä finanssipolitiikka mutta sen vaikutus himmenee 2019 aikana. Osakemarkkinoita heikentää myös keskuspankkien synkronoitu rahapolitiikan kiristäminen. Perustellusti voidaan argumentoida, että globaalin talouden kasvumomentum on hävinnyt.
Pitkään jatkuneen nousukauden jälkeen talouskuvan synkkeneminen on saanut sijoittajat hyvin varovaisiksi osakemarkkinoilla. En kuitenkaan usko mihinkään katastrofaaliseen romahdukseen. Tilanne on täysin erilainen kuin esimerkiksi reilut kymmenen vuotta sitten. Toisin kuin vuonna 2007, pankkijärjestelmä on nyt erinomaisesti pääomitettu, eikä meillä ole samanlaista yksittäistä, myrkyllistä omaisuusluokkaa, kuin subprime-asuntolainat tuolloin. – Björn Wahlroos
Vaikka kasvun maltillistumisen tai taantuman todennäköisyys on kohonnut selvästi, viime finanssikriisin kaltainen talousromahdus ei liene korteissa. Kuten Wahlroos yllä toteaa, pankkijärjestelmä on nykyisin huomattavasti turvallisempi. Keskuspankit voivat pehmentää rahapolitiikkansa kiristystoimenpiteitä, josta Yhdysvalloissa jo viitteitä. Kiinassa viranomaiset lupailevat jo verohelpotuksia ja muuta valtion menolisäystä. Toistaiseksi Kiinan viranomaiset ovat osoittaneet pystyvänsä hallitsemaan maan talouskasvua. Jos Trump haluaa voittaa seuraavat vaalit, tullee Yhdysvaltojen talous olla kasvussa. Tämä kannustaa sovun löytymiseen Kiinan ja Yhdysvalojen välisissä kauppasodassa, minkä pitäisi tukea osaltaan molempien maiden taloutta.
Tämän lähtötilanteen perusteella laadin kaksi skenaariota sekä mietin valmiiksi, miten salkkuni asemoin niissä. Kävi miten kävi osinkosalkun rakennusprojektini jatkuu myös 2019 aikana.
Pelikirja
Bull case (osakemarkkinat ovat 2019 lopussa vuoden alkua korkeammalla tasolla)
Mihin perustuu? Yhdysvaltojen ja Kiinan välille saadaan kauppasopu. Kiinan talous lähtee viranomaisten tukitoimien ansiosta taas selvemmin kasvuun. Ainakin autokauppaa aiotaan vauhdittaa, mikä hyödyttää Saksaa (ja Eurooppaa). Keskuspankit löysentävät rahapolitiikkaansa. Kova Brexit saadaan vältettyä. Kasvumomentum palaa ja taantuma lykkääntyy taas vuodella eteenpäin. Annan tälle skenaariolle 35 % todennäköisyyden, sillä selkeä kasvun jatkuminen vaatii niin monen positiivisen seikan toteutumista.
Miten toimin? Noudatan sijoittamisessa varovaisuutta kuten tähänkin asti. Jatkan kuukausittaista osto-ohjelmaani mutta maltillisesti. Kurssien noustaessa pyrin ostamaan etuoikeutettuja osakkeita ja alhaisen betan defensiivisiä osakkeitta teknistä analyysiä hyödyntäen. Pidän kassan painon salkussani suurena.
Bear case (osakemarkkinat ovat 2019 lopussa vuoden alkua alhaisemmalla tasolla)
Mihin perustuu? Talouden momentum on kääntynyt ja laskusuhdanteesta saadaan koko ajan enemmän viitteitä. Kuluttajat ympärimaailman tulevat entistä varoivaisemmiksi. Keskuspankkien löysennykset tulevat liian myöhään ja Kiinan elvytystoimenpiteet välittyvät liian hitaasti. Kova brexit toteutuu maaliskuussa, mikä entisestään synkentää tunnelmia. Annan tälle skenaariolle 65 % todennäköisyyden, sillä moni datapiste viittaa heikentymiseen.
Miten toimin? Pyrin siirtymään vähitellen varovaisesta sijoitusstrategiasta aggressiivisempaan. Ostan edelleen defensiivisiä osakkeita mutta rohkeammin myös puolisyklisiä osakkeita olettaen selkeä kurssiromahdus. Kuukausittain voin tehdä myös isompia ostoksia. Lasken kassan painoa salkussani.
Hei kaverit! Minulla on ongelma, joka on tullut esiin ja toivon, että te voitte auttaa. Löysin hiljattain kulkukissan, joka selvästi tarvitsee suojan. Mutta tässä on ongelmana se, etten tiedä mistä etsiä sellaisia paikkoja. Ehkä joku teistä on törmännyt vastaavaan tilanteeseen? Miten löytää kissojen turvakoti? Olisin kiitollinen kaikista neuvoista!
Hei, tutkin tilannetta. Ensiksi, tutustu osoitteeseen https://kissatalot.info/ Siellä on paljon vaihtoehtoja kissojen turvakodeista, joilla on hyviä suosituksia. Sivustoa päivitetään säännöllisesti, ja löydät sieltä varmasti ajantasaista tietoa. Ne erottuvat muista laajalla valikoimallaan, rehellisillä suosituksillaan ja mainostamattomuudellaan. Olen varma, että olet onnekas valintasi kanssa! Onnea matkaan!