Romahtavatko markkinat ensi maanantaina 11.1.? – osakesäästäjän toiveuni toteutuu!

07/01/2016

3.1.2016 markkinanäkemykseni markkinalaskusta näyttää toteutuvan yllättävänkin nopeasti.    2016 tammikuun alun kehitys muistuttaa hyvin paljon 2015 elokuussa nähtyä kurssiromahdusta. Kaikki alkaa Kiinan devalvaatiosta ja heikoista makroluvuista. Kurssit laskevat maailmanlaajuisesti tasaisesti koko viikon, kunnes kunnon romahdus tapahtuu maanantaina 24.8. Kuulostaako tutulta, kun katsoo tämän viikon S&P:n kehitystä?  Muistan silloin lukeneeni, että juuri maanantai on tyypillinen romahduspäivä. Tämä perustuu siihen, että viikon tappioputken jälkeen sijoittajilla on viikonloppuna enemmän aikaa miettiä, mitä positiota lähteä realisoimaan. Kun kaikki tekevät samaa, niin heti maanantaina kaupankäynnin alussa on pelkkää myyntiä. 

Luonnollisesti tämän otsikon jälkeen osakkeet raketoivat voimakkaasti heti maanantaina. Eli kaikki on pelkkää arvailua ja vuodet eivät ole veljiä. Itse olen kuitenkin valmistautunut seuraavaan laskupäivään ostoslistan avulla 🙂

Kurssilasku positiivinen asia osakesäästäjälle

Itse olen ottanut ilolla vastaan tällä viikolla tapahtuneen osakekurssien alamäen. Koen, että paniikinomainen kurssilasku hyödyttää juuri osakesäästäjää. Alla hieman perusteluja:

  • Sijoittamisen ”kultainen” yhtälö: osakesäästäjänä pyrin ostamaan mahdollisimman isoa, mieluiten kasvavaa ja taattua kassavirtaa mahdollisimman halvasti. Paniikinomaisessa myynnissä on tietty aina perusteensa (Kiinan kasvun heikentyminen) mutta osakekurssien jyrkkä lasku ei ole missään suhteessa yksittäisen yhtiön tuloksentekokykyyn. Yllä olevassa yhtälössä yhtiön omistajille tulevat kassavirrat eivät juuri muutu (olettaen että yhtiöstä ei tule uutta negatiivista tietoa) mutta saan ostettua osakkeen halvemmalla.

Vesikielellä katson, kuinka seuraamieni osakkeiden dividend yield paranee päivä päivältä. Kun muiden sanotaan kokevan laskupäivinä pelkoa, itse koen ahneutta (odottaako vielä päivä ja saada vielä vähän halvemmalla hyvää yhtiötä).  Jossain vaiheessa pitää myös toimia ennen kuin juna menee ohi ja kurssit lähtevät taas nousuun.

  • Sijoittamisen aikaulottuvuus: osakesäästäjänä pyrin termin mukaisesti säästämään tietyn osan palkastani osakesijoituksia varten. Säästän siten myös seuraavien kymmenien vuosien aikana (olettaen että on mitä säästää eli työ säilyy). Tästä syystä koen, että kassa muodostaa oman salkkuni allokaatiosta merkittävän osan. Salkkuun kertyy kassaa joka kuukausi ja sitä pitäisi pyrkiä sijoittamaan. Mikä olisikaan parempi hetki ajoittaa sijoitusten teko, kun niitä saa mahdollisimman halvalla (muutoin antaa olla kassana)? Kurssien laskiessa tuntuu kuin olisin joulukuun alennusmyynneissä! Ei todellakaan tee mieli itse lähteä myymään. Vastaavasti kurssien noustessa harmittaa, kun saman tuotteen sai vielä pari päivää sitten selvästi halvemmalta.

Osakesäästäjänä minun ei tarvitse myydä paniikissa osakkeita millä hinnalla hyvänsä. Tämä ehkä suurin ero rahastoihin, jotka joutuvat realisoimaan rahaston sijoituksia, kun niihin sijoittaneet tahot haluavat lunastaa omistuksen pois markkinapaniikin aikana. Lisäksi rahastot ovat tyypillisesti koko ajan fully invested (ei juuri ylimääräistä kassaa) eli niiden pitää myydä jotain osaketta, jotta voivat ostaa toista. Tämä ei niin iso ongelma osakesäästäjällä, joka voi rauhassa säästää kassaa oikean sijoitushetken valitsemiseksi.    

 Ostohetken ajoittaminen VIX-käyrällä

VIX näyttää markkinoiden odotuksia 30 päivän volatiteesta, jotka lasketaan investopedian mukaan useista S&P500 indeksioptioista. VIXiä käytetään markkinariskin mittaamiseen. Alla olevassa kolmen vuoden kuvaajassa näkee selvästi, miten markkinoiden vola on lisääntynyt viimeisen kuuden kuukauden aikana. 

7.1.2016 VIXin lukema oli päivän päätteksi 24,99 eli vielä on vähän matkaa viime elokuun romahduksen luvuille. Ajattelin sopivan ostohetken trikkeröityvän, kun VIX puhkaisee 30 pisteen rajan.  Jälkikäteen tarkasteltuna VIXin kohoaminen on merkinnyt hyvää ostopaikkaa.

VIX

VASTAA