Tsipras sanoo: ”sell in May and go away”

28/04/2016

Tunnettu pörssivinkki on myydä kaikki osakkeensa toukokuussa ja palata osakemarkkinoille marraskuussa. Tavoitteena on välttää tilastollisesti volatiilein touko- ja lokakuu välinen jakso. Legendan mukaan sanonta juontaan juurensa Englantiin, jossa meklarit oikeasti myivät osakkeensa ennen lomilleen menoaan ja ostivat ne takaisin töihin palattuaan. Strategia voi toimia tai olla toimimatta. Molemmille argumenteille löytyy varmasti omat akateemiset artikkelinsa.    

Itse en kuitenkaan sijoita rahojani pelkästään katsomalla kalenteria. Sell in May -strategia tuntuu järkevältä tänä vuonna. Luonnollisesti perustelut ovat paikallaan toukokuun myyntiohjelmalleni. Q2/2016 markkinanäkemyksessäni pohdiskelin jo samaa asiaa.

1.  Toukokuuhun mennessä yhtiöt ovat kauttaaltaan raportoineet Q1-tuloksena. Markkinoilla on tämän jälkeen aikaa etsiä syitä osakekurssin suunnalle. Oma näkemykseni on, että uutisaiheet eivät ole kovin positiivisia touko-kesäkuussa. Tässä kolme suosikkiani ja yksi bonus-vaihtoehto

  • Kreikan lainaneuvottelut lähtevät kunnolla käyntiin. Esimakua uutisvirrasta on jo vähän saatu. Toistaiseksi vaikutukset osakekursseihin ovat olleet maltilliset, koska uutinen on hukkunut yhtiöiden tulosilmoituksiin.
  • Brexit-äänestys on kesäkuussa.  Todennäköisyys erolle on kuitenkin alhainen.
  • Kiinan valtion elvytyksen vaikutukset laimenevat
  • Eiköhän tähän jokin muu yllätys vielä saada. FEDin koronnosto kesäkuussa, autojen päästöhuijaus jne.

2. Markkinat ovat helmikuun pohjilta vuoden alun tasolle. Lisäkasvulle on tuskin hirveästi enää potentiaalia. En voi olla ajattelematta, että vuodet voisivat olla veljiä. Viime vuoden toukokuussa kurssit lähtivät laskuun juuri toukokuussa.   

Käytännön toimet

Myyntiohjelmaa olen siis käynnistämässä. Vaikeinta on päättää, mitkä osakkeet myyn vai myynkö kaikki kerrallaan. Nyt ajatuksissa on käyttää teknistä analyysiä ja sen perusteella asettaa myyntihinta.

Köyhän miehen tekninen analyysi

Maalaisjärjellä ajateltuna todennäköisyys kurssilaskulle on tällä hetkellä huomattavasti suurempi kuin lisänousulle. S&P 500 on vain noin 2 prosentin päässä ATH-tasosta ja VIX on matalalla.  Millä voi perustella, että kurssien pitäisi nousta historiallista tasoa korkeammalle?

S&PMAY

VIXMAY

VASTAA