Twitter sijoittamisen apuna – laadukkaimmat tahot seurattavaksi

05/03/2019

Kirjoitin kaksi vuotta sitten Twitterin käytöstä sijoittamisen apuna. Nyt parin vuoden käyttökokemuksen perusteella Twitter on osoittautunut oivalliseksi sijoitustyökaluksi. Alkuperäinen ajatus oli hyödyntää Twitteriä kolmella tavalla seuraavasti:

  • Markkinoiden seuraaminen. Sähköisen median aikana uutiset ilmestyvät normaalin verkon lisäksi Twitterissä. Melko hyvän katsauksen päivän tapahtumista saa seuraamalla esimerkiksi Kauppalehteä tai Bloomberg Marketsia.
  • Uusien sijoitusideoiden poiminta. Seuraamalla muita bloggareita voi saada vinkkejä uusista sijoituksista tai muuten vaan tavasta ajatella sijoittamisesta.
  • Osakkeiden seuranta. Twitterissä on ollut käytössä 2012 lähtien cashtag-ominaisuus, jolla näkee osakkeesta käytävää keskustelua.

Tähänastisen käytön perusteella Twitter soveltuu mielestäni parhaiten juuri makrotalouden sekä osakemarkkinoiden seuraamiseen. Twitterin uutisvirtaan päivittyy nopeasti viimeisimmät indikaattorit (kuten PMIt) sekä graafit, jotka kuvaavat näiden kehitystä. Samoin osakemarkkinoiden vallitsevasta tunnelmasta saa nopeasti melko hyvän käsityksen Twitteristä käsin.

Ennakkoon ajattelin, että Twitter olisi kultasuoni uusien sijoitusideoiden löytämiselle. Oma kokemukseni on, että mielenkiintoisia sijoituspitchejä ei juurikaan ilmesty uutisvirtaan. Tai sitten olen vaan liian nirso. Sen sijaan muiden tekemistä on mukava seurata, vaikka ideat eivät vastaakaan omaa ajattelua ja niistä saa erinomaista vertaistukea jatkaa omaa sijoitusharrastusta.

Twitterin (tai muunkaan somekanavan) käyttö yksittäisen osakkeen tapahtuminen seuraamiseksi soveltuu mielestäni huonosti. Yksittäisen osakkeen cashtagin alle ilmestyy niin paljon turhia tviittejä, että niiden seasta on vaikea löytyy laadukasta uutista.

Mitä Twitteristä kannattaa seurata?

Meistä näyttää parhaalta se, mitä yleisesti tavoitellaan ja ylistetään – ei se, mikä on ylistettävää tai tavoiteltavaa. – Seneca

Twitterin suurin ongelma ainakin itselleni on se, että valtaosa uutisvirrasta on kuraa, minkä vuoksi merkityksellisten tviittien löytämiseen palaa aikaa.  Uskon tämän johtuvan siitä, että Twitterissä aktiivisesti olevat uskovat twiittien määrän korreloivan jotenkin asiantuntevuuteen ja seuraajien määrään. Tavallaan he ovat oikeassa. Ei ihminen ole juuri muuttunut Jeesuksen ajoista (yllä oleva lainaus Senecalta kirjoitettu). Jotta Twitterin uutisvirtaan ilmestyisi mahdollisimman paljon itselleni laadukasta sisältöä, olen pyrkinyt olemaan hyvin selektiivinen sen suhteen ketä lähden seuraamaan.

Oma listaukseni laadukkaista sijoitustwiittaajista ei perustu seuraajien tai tviittien lukumäärään (näyttää parhaalta, mitä yleisesti ylistetään), vaan subjektiivisiin kokemuksiin laadusta ja kokemastani hyödystä (mikä on ylistettävää). Ryhmittelin mielestäni 10 laadukkainta käyttäjää eri otsikoiden alle. Laatu tulee ymmärtää hyvin subjektiivisena kokemuksena ja listaus varmasti päivittyy jatkossa.

Kotimaisia henkilöitä

@ristomurto Varman toimitusjohtajalla on sekä maan parasta sijoitusosaamista että halua jakaa sitä, mikä on harvinaista. Häntä seuraamalla pääsee takuuvarmasti kärryille siitä, mikä on juuri nyt sijoitusmaailmassa tärkeää.

@Huopainen on twitterin tilin mukaan entinen johdannaiskauppias ja nykyisin toimittaja. Hän on aktiivinen käyttäjä, jota seuraamalla saa hyvän kuvan markkinatilanteesta. Myös hänen verkkosivulla on hyvä linkkilista päivän taloustapahtumista. Itseäni ei politiikka kiinnosta. Juhanin tilin kautta politiikkaa (paljon Persujen ilosanomaa) välittyy uutisvirtaan enemmän kuin haluaisin mistä miinusta.

@jkkuusisto1 pääsee listalleni siitä syystä, että tviitit koostuvat pääasiassa sijoitusideoista sekä sijoituskirjoista, joista lähtökohtaisesta haluan kuulla. Vastaavia tilejä en ole oikein löytänyt. Bonuksena on positiiviset kommentit Howard Marksista.

Markkina yleisesti

@markets ja @FerroTV uutisvirtaa seuraamalla pääsee melko nopeasti perille siitä, mitkä uutiset liikuttavat markkinoita yleisesti. Jonathan Ferrolla on hyvät tiivistykset aamuisin.  Bloomberg on mielestäni laadukkain talousuutisten tuottaja. Ilmaisversio riittää ainakin minulle.

Makrotalous

@oxfordeconomics julkaisee mielestäni laadukkaita kuvaajia keskeisistä makroindikaattoreista, joihin on lisätty hyvät kommentit. Ymmärtääkseni Oxford Economics on yksi laadukkaimmista talousennusteita tuottavista tahoista.

@makro_mies julkaisee mielestäni laadukkaita datapisteitä makrotalouden kehityksestä. Kommentit ovat myös hyvin kiteytettyjä.

Osinkosijoittaminen

@dividendhawk seuraamalla saa mielestäni erittäin kattavan kuvan siitä, mitä osinkosijoitusskenessä tapahtuu. Hän välittää muiden osinkosijoittajien tviittejä, joten pelkästään @dividendhawkin seuraaminen riittää. Hän julkaisee mielestäni myös hyviä viikkoraportteja, joita käyn mielelläni lukemassa viikonloppuisin.

Ideointi

@alexeliasson on toistaiseksi paras löytämäni seurattava hyvien sijoitusideoiden poimimiseen tai ainakin hänen ideansa ovat mielestäni laadukkaasti esitetty.

Kehittyminen

@naval on luonnehdittu nykypäivän Yodaksi. Nykyään on vaikea löytää ihmisiä, joilla on jotain järkevää sanottavaa. Mielestäni Naval Ravikant on yksi niistä ja hänen tviittejään on mukava saada omaan uutisvirtaan.

VASTAA