4.10.2018 ostin 15 kappaletta iShares $ Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF hintaan 129,52 USD. Kokonaiskustannus oli noin 1943 USD (1688 euroa 1,15 kurssilla. En vaihtanut euroja, vaan käytin dollarikassaani). Ajatukseni on jatkossa hajauttaa ostamalla yritysten lyhyitä lainoja (ERND). Viime vuodesta lähtien olen ajallisesti hajauttamalla kasvattanut tasaisesti osakesalkkuni kokoa. Samaan aikaan osana sijoitusstrategiaani pyrin varautumaan mahdolliseen karhumarkkinaan pitämällä käteispositiota huomattavana. Kuluvana vuonna käteisen määrä on salkussani kasvanut, kun säästöt ja myynnit ovat olleet isommat kuin uudet osakeostot sekä tankkaukset. Jossain vaiheessa ajattelin tehdä pienimuotoista valuuttakauppaa käteisellä, mutta tämä idea ei ole oikein toiminut. Siispä olen makuuttanut käteistä IB-tilillä ilman mitään tuottoa.
Sattumalta näin Bloombergin TV:ssä kuvaajan, joka kertoi Yhdysvaltojen valtion jvk:n tuotto ylitti S&P:n osinkotuoton. Itseasiassa kuukauden T-Billin tuotto ylitti sen jo kesäkuussa.
ETFs that invest in ultra short-term debt have drawn $17 billion so far this year, accounting for about 34 percent of their assets under management – Bloomberg
Tästä tuli ajatus, että miksi makuuttaa rahaa tilillä, jos kerran siitä voi saada minimaalisella riskillä myös tuottoa? Tästä innostuneena aloin tutkia erilaisia rahamarkkinan kaltaisia ETFiä.
Rahamarkkinoista
Rahamarkkinarahastojen idea on sijoittaa hajautetusti vahvan luottoluokan yhtiön, kunnan, valtion tai instituution lyhyen juoksuajan (tyypillisesti alle vuoden mutta korkeintaan kaksi vuotta) korkoinstrumentteihin. Ajatus on, että riski pääoman menetyksestä saadaan rajattua lähes nollaan. Tämä perustuu siihen, että korkean luottoluokan vastapuolen konkurssiriskiä vuoden (tai kahden) sisällä voidaan pitää äärimmäisen epätodennäköisenä. Vaikka todennäköisyys pääoman menetyksen mahdollisuus on häviävän pieni, riski siihen on kuitenkin olemassa. 2008 finanssikriisin aikana tuli tutuksi termi ”Breaking the buck”. Lehman Brothersin konkurssi aiheutti riittävän suuren pääoman menetyksen Reserve Primay Fundille, minkä seurauksena sen rahaston arvo per osake laski alle $1. Voisiko tällainen kauhuskenaario toistua uudestaan? Mahdollisesti mutta en pidä sitä kovin todennäköisenä.
Rahamarkkinaan sijoittanut ottaa riskiä korosta, joka saattaa muuttua sijoituksen aikana. Korkoriskin suuruus riippuu myös laina-ajan pituudesta. Mitä pidempi laina-aika sitä suurempi on koron muutoksen vaikutus korkoinstrumentin arvoon. Lyhyen maturiteetin takia rahamarkkinoissa myös korkoriskin suuruus pitäisi olla rajattu. Lisäksi sijoitukseen liittyy valuuttariski, mikäli ostettava sijoitus tehdään muussa kuin kotivaluutassa.
Rahamarkkinan kaltaisten ETFien etsintä
Kassavarannostani suurimman osuuden muodostavat dollarit ja eurot (palkkatulo) eli näitä kahta ajattelin sijoittaa ”rahamarkkina” ETFiin. Lainausmerkeissä sillä juoksuajan pituus voi ylittää vuoden, mikä mahdollistaa korkeampaa tuottoa. Käytännössä negatiivisen koron takia euroja kannattaa vielä makuuttaa tilillä, sillä edes lyhyt aikaisissa euromääräisissä yrityslainoissa jako-osuus oli nolla. Siispä tässä vaiheessa sijoittelen vain käteisenä olevia dollareitani. Hylkäsin heti alkuun myös idean sijoittamisesta rahamarkkinarahastoon ja keskityin ETFiin oletuksena niiden halvempi hinta.
Potentiaalisten ETF:n kirjo on valtava. Onneksi EU on helpottanut asiaa säätelemällä toimintaa niin, että Pohjois-Amerikassa listattuja ETFiä ei voi ostaa. Olin jo löytänyt pari hyvää rahamarkkinan tapaista ETFää (SHV ja ICSH) mutta näitä en nyt sääntelyn takia päässyt ostamaan ainakaan Interactive Brokersissa. Onneksi on kuitenkin olemassa UCITS eli täyttämällä lippulappuja voi ETFtä tehdä myyntikelpoisen EU:n alueella. Tämän byrokration takia UCITS ETF valikoima oli mielestäni hyvin rajallinen. Lisäksi ongelmana on niiden heikko likviditeetti.
Tästä haasteesta huolimatta lähdin haarukoimaan potentiaalista ETFää Vanguardin ja Blackrockin UCITS -valikoimasta, koska halusin ostaa hyvämaineiselta isolta toimijalta. Näistä Blackrockin iShares oli selvästi kattavampi. Lähdin skreenaamaan manuaalisesti iSharesin UCITS listalta fixed income dollarimääräisiä ETFiä. Periaatteena oli, että halusin mahdollisimman rahamarkkinanäköisen ETF, jonka kriteereinä olivat
- lyhyt maturiteetti: pyrin minimoimaan korkoriskiä sijoittamalla mahdollisimman lyhyeen maturiteettiin.
- alla olevien sijoitusten luottokannan korkea laatu: pyrin minimoimaan luottotappioriskiä sijoittamalla USAn valtion lainoihin. Toisaalta haluan hajauttaa myös yritysten dollarimääräisiin velkakirjoihin, joilla investointitason luottoluokitus.
- dollarisijoitus: en ole halua ottaa valuuttariskiä, joten sijoitan tässä vaiheessa ainoastaan dollareitani. Näin ollen ETF:n pitää pystyä ostamaan dollareissa, mikä ei käytännössä ollut ihan itsestään selvää. Tämän vallinnan takia joudun ottamaan likviditeettiriskiä enemmän kuin haluaisin, sillä UCITS ETF dollarimääräisiä pystyi käytännössä ostamaan vaan Lontoon pörssistä, jossa niiden vaihto oli vähäistä.
Valintani
Löysin kaksi mielenkiintoista iSharesin ETFää, jotka täyttävät melko hyvin yllä kuvatut kriteerit. Dollarimääräisenä niitä myydään ainoastaan Lontoon pörssissä. Ajattelin ajallisesti hajauttaa ostoksia, jotta saan paremmin täyteen 10 dollarin vähimmäisostotason Interactive Brokersissa.
IBTS (ticker: IDBT Lontoon pörssissä $) – iShares $ Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF
Rahasto pyrkii seuraamaan dollarimääräisiä Yhdysvaltojen valtion bondeja. Tavoitteena on ottaa riskiä lyhytaikaisista USAn valtion lainoista. Keskimääräinen maturiteetti on 1,94 vuotta ja tuotto 1,88 % (laskettuna viimeisimmillä osingolla). Kustannus on 0,2%. Korkojen nousu näkyy arvossa, joka on ollut lievällä laskutrendillä. Tosin 2009 – 8/2018 rahaston arvo on pysynyt $ 129 – $ 134 välillä. Jos historiaa katsoo, pääoman suuri menetys ei vaikuta todennäköiseltä.
ERND – iShares $ Ultrashort Bond UCITS ETF
Rahasto pyrkii seuraamaan yritysten dollarimääräisiä investointitason bondeja. Tavoitteena on ottaa riskiä hyvin lyhytaikaisista yritysten dollarimääräisistä bondeista. Suorat investoinnit ovat hajautuneet sektoreittain. Tosin suurimmalla pankkisektorilla on noin 50% osuus. Keskimääräinen maturiteetti on 0,82 vuotta ja tuotto 1,91 % (laskettuna viimeisimmillä osingolla). Kustannus on 0,09%. 2014 – 8/2018 rahaston arvo on pysynyt $ 99 – $ 101 välillä. Jos historiaa katsoo, pääoman suuri menetys ei vaikuta todennäköiseltä.