Törmäsin jokin aika sitten blogikirjoitukseen, joka käsitteli systemaattista investointisuunnitelmaa. Ajatuksellisesti siinä oli jotain samaa kuin Rich Dad Poor Dad –kirjassa, jossa yksi neuvo oli kuukausittain säästämällä kasvattaa omaisuutta, joka kerryttää lisää tuloja. Tarkemmin pohdittuani innostuin systemaattisesta säästämisestä oikeastaan myös useasta muusta syystä
- Ensinnäkin vielä jokin aika sitten ajattelin, että markkinoiden käyttäytymistä voisi jollain tavoin ennustaa. Brexit, Donald Trumpin valinta ja keskuspankkien toimet ovat muuttaneet mieltäni. Poliittisten riskien toteutuminen jaksoi surettaa markkinoita korkeintaan pari päivää ennen kuin palattiin osakekursseissa lähtötasolle. Keskuspankkien toimien takia tuottoa on vaikea saada oikein mistään sijoituskohteesta, minkä vuoksi osakkeiden arvostustasojen huippu voi olla mitä vain. Tuntuu, että tämän nousutrendin päättymistä on mahdoton ennustaa. Kauppalehden jutun otsikko tiivistää saman osuvasti ”sijoittajan ei kannata pelata suhdanteilla”. Ainut tapa markkinariskin hallitsemiseksi on sijoittaa jatkuvasti. Kun olet aina mukana, tulet ostaneeksi kalliilla markkinoiden noustessa ja halvalla markkinoiden laskiessa.
- Toisekseen olen tehnyt ”työtä” hyvien sijoituskohteiden löytämiseksi. Saksasta ja Pohjoismaista löysin monta kivaa kohdetta. Jälkikäteen tarkasteltuna tunnistamani osakkeet ovat pääosin kehittyneet hyvin. Jos en olisi odottanut sitä ”markkinaromahdusta” ja ostanut näitä osakkeita, salkku olisi paisunut hyvillä osakkeilla. Olisi pitänyt jo aikoja sitten alkaa säästämään kuukausittain.
- Kolmanneksi vaikka osakemarkkinat tästä nyt romahtaisivat, kaikki osakkeet eivät välttämättä laske niin voimakkaasti jos ollenkaan. Pitää vaan luottaa siihen, että omat osakevalinnat toimivat myös vähän heikommassa taloudellisessa tilanteessa. Tästä syystä olen suosinut nyt enemmän defensiivisiä osakkeita, joiden liiketoimintamallin ei pitäisi niin riippuvaista yleisestä taloudellisesti tilanteesta.
- Neljänneksi jatkuva kuukausisijoittaminen ei tarkoita, että markkinan korjausliikkeeseen ei kannattaisi varautua. Päinvastoin jos ja kun kurssilasku tulee, niin silloin pitää olla panoksia ostaa. Itse pyrin edelleen varmistamaan likviditeetin pitämällä kassan painoa suurena (ja lisäksi olen valmis käyttämään velkavipua). Nyt kuitenkin kuukausittain kertyvät ylimääräiset säästöt ajattelin sijoittaa tasaisesti. Uudet sijoitukset kasvattavat vakuusmassaa, jota vastaan voi tulevaisuudessa ottaa sijoituslainaa.
- Viidenneksi IB:n hinnoittelumalli kannustaa tekemään kauppaa, sillä se veloittaa 10 dollaria kuussa joka tapauksessa. Kaupankäyntikustannusten optimoinnin näkökulmasta kuukausittainen osakesäästäminen sopii tähän malliin hyvin.
SIPin toteuttaminen käytännössä
Investopedian määritelmän mukaan systemaattinen investointisuunnitelma (systematic investment plan / SIP ) on
a plan where investors make regular, equal payments into a mutual fund, trading account or retirement account, such as a 401(k), and benefit from the long-term advantages of dollar-cost averaging (DCA) and the convenience of saving regularly without taking any actions except the initial setup of the SIP
Yksinkertaisimmillaan SIP voisi tarkoittaa sitä, että palkkapäivänä ostetaan automaattisesti oman pankin rahastoja ennalta määritellyllä summalla. Itse ajattelin kuitenkin soveltaa SIPiä joustavasti, sillä pyrin ensisijaisesti markkinariskin hallitsemiseen hajauttamalla ostohetkiä ajallisesti. En siis pyri yksittäisen osakkeen tai rahaston ostohinnan keskiarvoistamiseen. Yksinkertaisuudessaan omassa SIPissäni tai kuukausittaisessa osakesäästämisen mallissa tavoitteena on nimensä mukaisesti ostaa joka kuukausi yksi uusi osake. Mikään pakko tähän ei kuitenkaan ole. Mallissa ostosumma voi vaihdella mutta hajautuksen optimoinnin vuoksi sijoituksen tavoitemäärä on noin 900 – 1100 euroa.