Miksi ryhtyä osinkosijoittajaksi?

17/03/2021

Ensimmäiset ajatukset ryhtymisestä osinkosijoittajaksi tulivat mieleeni viisi vuotta sitten. Jo silloin verkosta löytyi kasapäin sivustoja, jotka olivat erikoistuneet osinkosijoittamiseen. Nämä toimivat ainakin itselleni sijoitusurani alkutaipaleella suurena inspiraation lähteenä. Ajatus on kasvattaa vuosi vuodelta osingoista saatavaa kassavirtaa. Jossain vaiheessa salkun osingot muodostuvat niin suuriksi, että ne riittävät kattamaan elämisen kustannukset. Tätä ”taloudellisen riippumattomuuden” saavuttamista voi pitää osinkosijoittamisen Graalin maljana. Matkan varrella oma ajatteluni on kuitenkin tästä jalostunut, vaikka pidän osinkosijoittamista edelleen oikeana tapana harjoittaa sijoittamista.

Perusteluita ryhtyä osinkosijoittajaksi

Osinkosijoittajan matkasta on tullut päämäärää tärkeämpää. Nykyisessä nollakorkojen maailmassa osinkotuottotasot ovat painuneet niin alas, että euromääräisesti relevantin kokoista kuukausittaista osinkokassavirtaa on haasteellista saavuttaa. Tämä vaatisi jo niin suuren määrän pääomaa, jota ainakaan tavallisen palkkatyöläisen on vaikea kerryttää.  En jaksa uskoa pääseväni sellaiselle tasolle, että pystyisin elämään pelkällä osingoista saatavalla kassavirralla (ehkä eläkeikä voi tulla aiemmin vastaan). Tärkeämpää sijoittamisessa on eteenpäin meneminen tai kasvu, minkä voi konkreettisesti havaita vuosi vuodelta kasvavina osinkoina. Salkun nousevan arvonkin voi nähdä edistyksenä, mutta tällöin ollaan markkinoiden yleisen kehityksen armoilla. Esimerkiksi 2020 keväänä saattoi havaita salkun arvo haihtumisen hyvin lyhyessä ajassa.  Tämän vuoksi olen hylännyt ajatuksen tavoitella sijoitussalkun arvon maksimaalista kehitystä.    

Anna rahan tehdä työtä puolestani. Tämä Rich Dad Poor Dad -kirjan sanoma motivoi itseäni alun perin ryhtymään osinkosijoittajaksi. Teoksen viesti konkretisoituu juuri osinkosijoittamisessa, kun raha todella ilmestyy tilille yhtiöiden tehdessä työtä puolestani. Mikä parasta oikein hajautettuna tililleni kilahtaa rahaa viikoittain. Lisäksi tämä tulovirta on toistuvaa, eikä sen eteen tarvitse tehdä työtä. Tänään säästetyssä ja osinkoyhtiöön sijoitetussa tuhannessa eurossa on iloa koko loppuelämäksi. Yhtiö jatkaa olemassaoloaan ja osingonmaksua, kun itsestä aika jättää.  Joten siitä säästetystä tuhannesta eurosta on iloa myös tuleville sukupolville.      

Osinkosijoittamisessa korkoa korolle – ilmiön voi havaita.  Kun sijoittaa uudelleen saamansa osingot yhtiöön, saan seuraavalla kertaa hieman suuremman osingon. Osingot muodostavat vieriväksi lumipalloksi, joka kasvaa vähitellen suuremmaksi.  Interactive Brokersissa osinkojen takaisinsijoituksen pystyy asettamaan automaattiseksi. Tämän ominaisuuden ansiosta salkkuni on alkanut tehdä pieniä lisäostoksia ihan itsessään. Lisäksi olen pyrkinyt tekemään valikoiden pieniä lisähankintoja osinkorahoilla.  Vuosi vuodelta ja pienen askelin saadut osingot kasvattavat salkun kassavirtaa. Osinkosijoittamista voikin pitää enemmän maratonin juoksemisena kuin lyhytnäköisenä voiton tavoitteluna.

Osinkosijoittaja voi lomailla rauhassa. Osinkosijoittajan fokuksessa on osingoista saatava kassavirta ja sen kasvattaminen. Analyysityössä tavoitteena on löytää hyvä osinkoyhtiö, joka ostetaan salkkuun ikuisiksi ajoiksi. Oma kokemukseni on, että näistä laadukkaista yhtiöistä kootun salkun osinkokassavirta on melko  ennakoitavissa. Tai kääntäen en keskity sijoittamisessa salkun arvokehitykseen, joka on riippuvaista yleisestä tunnelmasta osakemarkkinoilla. Salkun koko voi yhtenä päivänä olla jotain ja toisena vähän enemmän tai vähemmän. Vastaava pätee yhtiötasolla, jossa positiivisen trendin katkeaminen voi sysätä kurssin jyrkkään laskuun. Kiistatta viime vuosina tällainen momentum- tai kasvusijoittaminen on ollut tuottoisaa. Onnistuminen vaatii kuitenkin markkinoiden sekä yhtiön tilanteen jatkuvaa seuraamista, jotta voi reagoida tarvittaessa nopeasti. Osinkosijoittamisessa tätä ongelmaa ei juuri ole. Ajatus on, että osinkosalkulle ei oikeastaan tarvitse tehdä mitään, jos ei välttämättä halua. Voi viettää rauhassa kesälomaa seuraamatta osakemarkkinoiden tapahtumia. Siellä se salkku jauhaa tilille rahaa. Näin ajattelemalla ei tarvitse menettää yöuniaan ainakaan sijoittamisen takia.

VASTAA