Myin Omega Healthcaren omistukseni

31/08/2018

31.8.2018 Myin kaikki 45 OHIn osakettani hintaan $33,09. Oman salkun sisältöä on ajoittain syytä tarkastella kriittisesti. Olen pitkään miettinyt Omega Healthcaren myymistä siitäkin huolimatta, että yhtiö on salkkuni paras osingonmaksaja. Lisäksi yhtiön myyminen pienentää selkeästi salkkuni osinkovirtaa. Myyntiin löytyy mielestäni ihan hyvät perustelut:

  • Viimeisin OHI sijoitukseni perustui muiden muassa yhtiön kannattavuuden hyvään momentumiin sekä verrokkeihin nähden alhaiseen velkavipuun. Nämä teesit näyttävät rikkoutuneen. Tällöin en ymmärtänyt riittävän hyvin muutaman keskeisen vuokralaisen (ainakin Orianna) ongelmia, jotka kärjistyivät 2017 lopulla. Lisäksi toimialaa on sanottu vaivaavan (tällä hetkellä) ylikapasiteettitilanne, kun hoivakoteja rakennetaan liikaa kysyntään nähden.

Lopputuloksena operaattoriongelmista sekä ylikapasiteetistä on ollut OHIn kannattavuuden lasku ensimmäistä kertaa 10 vuoteen vaarantaen nykysosinkotason. 2018 ennusteella yhtiön FFO per share $2,91-2,94 on lähellä osinkoa per osake $2,64 indikoiden noin 91% osingonjakosuhdetta, kun se on historiallisesti ollut keskimäärin 80% hujakoilla.  Itseäni huolestuttaa vielä enemmän se, että velkakerroin on kasvanut trendinomaisesti ja on Q2 selvästi yli 5x. Eli kohta yhtiö ei voi enää ottaa lisävelkaa uusiin kasvuinvestointeihin ja samalla maksaa nykytasoista osinkoa. Mielestäni riski osingon leikkaamiseen on ihan todellinen, mikä johtaisi todennäköisesti kurssin romahtamiseen.

  • Toisaalta yhtiö vaikuttaisi saaneen vuokralaisongelman jotenkin hallintaansa, mikä on näkynyt Q2-raportin jälkeen voimakkaana kurssinousuna. ”Markkinat” tuntuvat uskovan ongelmien korjaantuneen, mistä itse en ole ihan vakuuttunut. Joka tapauksessa teknisen analyysin perusteella OHI näyttää yliostetulta, joten nyt on hyvä hetki myydä. Samalla saan lukittua pienen voiton noin $82.

Voisinko palata vielä OHIn omistajaksi?

OHI löytyy monen osinkosijoittajan salkussa juuri korkean osinkotuotto-% takia. Sijoituscasena yhtiö vaikuttaa periaatteessa ihan hyvältä. Ennen viime vuotta yhtiö näytti kasvavan ja velkakerroinkin oli kohtuullinen. Toimiala on myös defensiivinen ja OHIn kiinteistösalkku on hyvin hajautunut. Lisäksi kysyntää varmasti riittää hoivakodeilla pitkällä tähtäimellä, vaikka nyt alalla olisikin ylikapasiteettia. Voisin ajatella palaavani OHIn omistajaksi, jos tilanne vuokralaisten suhteen selkeytyy ja/tai yhtiön kurssi putoaa taas selvästi alle $30 tason.

Olen myös harkinnut hevosen vaihtamista toimialan sisällä Ventakseen (VTR). Sinänsä molemmissa yhtiöissä otetaan kiinteistöriskiä hoivakodeista. OHIn ja VTRn välinen korrelaatio olikin salkkutyökalulla laskettuna 0,68. Ventaksen etuna on selvästi suurempi koko (markkina-arvo yli 3x OHIin verratuna) sekä kiinteistösalkun hajautuminen myös sairaaloihin sekä tiedelaitoksiin, minkä vuoksi Ventaksen riskiprofiili on mielestäni selvästi alhaisempi. Lopulliseen sijoituspäätökseen teen vielä tarkemman analyysin. Kiire ei ole näillä hinnoilla ostaa.

Syksyä ja markkinaromahdusta odotellessa.

Tekninen analyysi

3 kommenttia “Myin Omega Healthcaren omistukseni

VASTAA