Osinkosijoittajan tie on lopulta se oikea

27/02/2016

Mikä olisi järkevin tapa sijoittaa siten, että saadut tuotot toisivat leivän pöytään? Voisin tietysti ostaa kustannustehokasta osakeindeksiä ja realisoida sitä tarvittaessa. Toisaalta indeksin arvo saattaa heilua voimakkaasti. Sama ongelma on mielestäni kasvuosakkeissa. Niiden arvo saattaa romahtaa yhdessä hetkessä, jos kasvutavoite ei täyty. En myöskään ymmärrä kasvuosakkeiden arvostusta. Kirjoitushetkellä Netfilixin P/E oli 333x, miksei 400x tai 200x? Molemmat vaihtoehdot ovat yhtä hyvin perusteltavissa. Voisin sijoitta tasaista ja melko turvattua korkotuottoa tarjoavaan bondirahastoon. Itse ainakin haluan saada konkreettista palkintoa tehdystä sijoituksesta ainakin kerran vuodessa. Toisaalta tässä vaihtoehdossa häviää mahdollisuus kasvattaa sijoituksen tuottoprosenttia.

Olisiko järkevintä yhdistää osakeindeksin sekä bondirahaston parhaat ominaisuudet siten, että oma salkku muodostuisi laadukkaista kasvavaa osinkoa maksavista yhtiöstä? Oikein valitun laadukkaan yhtiön markkina-arvo pitäisi teoriassa liikkua samaan suuntaan kuin osakeindeksi. Lisäksi laadukas yhtiö maksaa (kasvavaa) osinkoa, minkä vuoksi sillä on bondisijoituksen piirteitä mutta osingon määrä voi kasvaa toisin kuin bondin koron. Kutsuttakoon tällaista sijoitusstrategiaa osinkosijoittamiseksi.        

Menetelmä on suosittu osakesäästäjien keskuudesta. Verkosta löytyy kasapäin blogeja (esimerkiksi hyvä sellainen), jotka keskittyvät osinkosijoittamiseen. Sivustojen punaisena lankana on muodostaa hajautettu salkku kasvavaa osinkoa maksavista yhtiöistä. Ajatuksena on saada kasvavaa osinkotuottoa, eikä niinkään kasvattaa salkun rahamääräistä arvoa. Tavoitteena voi olla ”taloudellisen riippumattomuuden” saavuttaminen siten, että osakesäästämisellä saavutetaan riittävän iso salkku jauhamaan osinkotuottoa, joka ylittää kuukausikohtaiset menot.

Oma empiirinen havaintoni on se, että normiosinkosijoittajan salkun paino on yleensä yhdysvaltalaisissa osakkeissa. Yleensä ne pystyvät kasvattamaan osinkoaan vuosi vuodella, koska jenkkiyhtiöt palkitsevat omistajiaan myös omien osakkeiden takaisinostoilla, jonka suuruus tarvittaessa joustaa osingon maksun edessä. Näin pystytään varmistamaan tasainen osingon kasvu. Puhutaankin osinkoaristokraattiyhtiöistä, jotka ovat jatkuvasti pystyneet lisäämään osingon määrää. Osinkoaristokraatiksi pääseminen vaatii yhtiöltä myös kannattavaa kasvua sekä liiketoiminnan stabiilisuutta lisäten niiden houkuttelevuutta sijoituskohteena.

Vastaavasti eurooppalaisilla yhtiöillä omien osakkeiden takaisinostot ovat vähemmällä käytöllä. Osingon maksu on enemmän riippuvaista tuloksesta, mikä todennäköisesti myös laskee jossain vaiheessa. Tämän vuoksi osingon yhtäjaksoinen kasvu on harvinaisempaa.

Laadukkaita osingonmaksajia metsästämässä

Koen sijoittamisen olevan enemmän maraton kuin sprintti, sillä tavoittelemani osinkosalkun rakentaminen vie vuosia. En ole asettanut mitään päivämäärätavoitetta vaan pyrin ostamaan osakkeita strategiani mukaisesti, jos rahaa jää säästöön palkasta. Mistä sitten löytyisi hyviä osingonmaksajia?

Osinkoaristokraatit

Sijoittaminen pelkästään osinkoaristokraatteihin kuulostaa alkuun erinomaiselta idealta. Lukemieni blogien perusteella monet näin tekevätkin. Itse suhtaudun tähän vähän kriittisesti, sillä yhtiön löytyminen osinkoaristokraattilistalta ei mielestäni ole automaattisesti tae hyvästä sijoituksesta. Vanhat meriitit eivät takaa loistavaa tulevaisuutta. Onko Coca-Cola hyviä sijoitus, vaikka sen nimi kyseiseltä listalta löytyy? Ei ainakaan lukujen valossa, sillä yhtiön liikevaihto ja käyttökate on laskenut joka vuosi 2011 – 2015. Laskeva kannattavuus ei tue mielestäni osingon kasvua tulevaisuudessa. Silti yhtiön kurssi on nyt lähellä kaikkien aikojen korkeinta tasoa, vaikka muu markkina on laskenut. Tämän ristiriidan voi ymmärtää järjellisesti vain sillä, että Coca-Cola kuuluu osinkoaristokraatteihin (ja löytyy Warren Buffettin salkusta, jota monet jostain syystä haluavat matkia).

Meuhkaamisesta huolimatta osinkoaristokraateista (ja Buffetin salkusta) löytyy monta hyvää osinkosijoitusideaa. Pitää yrittää seuloa vaan ne oikeat aristokraatit, jotka pystyvät säilyttämään kasvavan osingon myös tulevaisuudessa. Ostohetki on syytä ajoittaa seuraavaan markkinalaskuun. Alla on kerännyt alustavia ajatuksia sopivista ostokohteista, joita olen miettinyt. Ennen ostoa pitää luonnollisesti katsoa tarkemmin, miltä yhtiön luvut näyttävät ja mitä johto ohjeistaa kuluvalle vuodelle.

Yhdysvallat

ADM: Maataloustuotteiden prosessointiin ja valmistukseen erikoistunut globaaliyhtiö. Toiminta on globaalia ja syklistä. Kurssin alhainen arvostus sekä 4% lähentelevä osinkotuotto houkuttaa. Kannattavuuden lasku aiheuttaa paineita myös osakekurssille, minkä vuoksi ostohetkeä kannattaa malttaa ehkä odottaa.

Sonoco Products: Pakkausmateriaalien tuottaja. 2015 tulos näytti kasvavan ja yhtiö ohjeistaa 2016 kasvavaa EPSiä.  Osinkotuotto on noin 3,3%.   

PepsiCo: Toisin kuin Coca-Cola niin Pepsin kannattavuus on pysynyt melko stabiilina. Virvokkeiden lisäksi sipsien valmistusta.  Nykykurssilla osinkotuotto on karvan alle 3%.

Protecter and Gamble: Yhtiön valmistaa hyvillä brändeillä siivous ja hygieniatuotteita, joita tarvitaan varmasti myös jatkossa. Osinkotuotto on noin 3,3%.   

Johnson & Johnson: Globaali sairaalalaitteiden valmistaja. Nykykurssilla osinkotuotto on karvan alle 3%.

Täydellinen lista yhdysvaltalaisista osinkoaristokraateista löytyy oheisen linkin takaa.

Eurooppa

Sanofi: Ranskalainen lääkevalmistaja, joka toimii globaalisti. Nykykurssilla saa kohtuullisen osinkotuoton noin 4%. Kannattavuus on laskunut, mikä vähän mietityttää.         

Täydellinen lista eurooppalaisista osinkoaristokraateista löytyy oheisen linkin takaa.

Osinkorahastot

Olen havainnut, että rahastojen sisältöä tutkiskelemalla pystyy löytämään hyviä sijoitusideoita. Itseäni kiinnostavat erityisesti osinkorahastot. Käytännössä alkuun pääsee, kun googlaa esimerkiksi ”dividend fund australia”.  Ruudulle pamahtaa liuta Australialaisia osinkorahastoja, joiden salkun koko sisältö tai ainakin viisi suurinta yhtiötä on julkisesti nähtävissä. Alla joitain poimintoja, jotka ovat herättäneet kiinnostukseni. Tarkempi analyysi on luonnollisesti taas tarpeen ennen ostopäätöstä.

RenoNorden: Norjalainen yhtiö, joka tekee jätteenkäsittelyä kaikissa Pohjoismaissa. Toiminta on ollut kasvussa. Velkainen mutta tarjoaa hyvää osinkotuottoa.

KnowIT: Ruotsalainen IT-alan yhtiö, joka tehnyt muiden muassa Ahlstromin nettisivut. Q4/2015 kannattavuus on hyvällä tasolla. Osinkotuotto on hyvää.

Telstra: Johtava teleoperaattori Australiassa. Kurssi vaikuttaa menevän muun indeksin mukana. Liiketoiminta on melko stabiililta.

Primary Health Care: Australialainen Pihlajalinna, jonka kurssilasku on tehnyt houkuttelevan ostokohteen.

Extendicare: Kanaladaista vanhusten hoivapalvelua tarjoava yhtiö. Yhtiön liikevaihto on kasvu-uralla ja osinkotuotto noin 5,4%:ssa. Bonuksena on kuukausittainen maksettava osinko.

VASTAA