Parhaat (ilmaiset) sovellukset osakemarkkinoiden seuraamiseen

09/08/2016

Urheilun mielekkääseen harrastamiseen tarvitaan lajiin sopivia välineitä. Sama koskee mielestäni myös sijoitusharrastusta. Ammattimainen sijoitustoiminta vaatisi merkittäviä rahallisia panostuksia, sillä käsittääkseni esimerkiksi Bloombergin tai FactSetin lisenssien hinnat liikkuvat useissa kymmenissä tuhansissa. Pidättäydytään siis amatöörisarjassa. Oma lähtökohtani nuukana miehenä on ollut se, että sijoitustoiminnan pitäisi olla mahdollisimman kustannustehokasta. Kaupankäynnin palkkiot pyrin minimoimaan. Nykyään Robinhoodin avulla kaupankäynnin pystyisi toteuttamaan maksutta. Sen käyttöön en ole kuitenkaan vielä uskaltautunut. Kaupankäynnistä olen kirjoittanut erillisen artikkelin.

Järkevien sijoituspäätösten tekeminen vaatii asianmukaisesta informaatiota. En kuitenkaan halua maksaa tiedosta. Ei hätää, sillä erinäisiä ilmaisia sijoitussivustoja on netti pullollaan. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että huomattava osa niiden sisällöstä on roskaa. Tällä tarkoitan sitä, että lukukokemus ei juurikaan edistä omaa ajattelua. Lisäksi ihmisellä on vain rajallinen aika käytettäväksi sijoitusharrastukseen. Tämän vuoksi seuraan mieluummin muutamaa laadukasta sivustoa kuin tuhatta huonoa. Tällekin sivustolle olen pyrkinyt luettelemaan seuraamiani laadukkaita sivustoja sekä blogeja. Näitä tulee luettua enemmän kotikoneelta ja ajan kanssa.

Ajan käytössä olen pyrkinyt samanlaiseen niukkuuteen kuin rahan kanssa. Ajankäytön minimointiin tehokas työkalu on mobillikotikonttori eli puhelimeen asennettavat sijoitusaiheiset sovellukset. Mobiilikotikonttori on siitä erinomainen, että sijoitusharrastukseen voi valjastaa ne hetket päivästä, jolloin elämä käy tyhjäkäynnillä. Kaveri käytti näistä hetkistä osuvasti nimitystä ”overhead slot”, jolla viitataan aikaan, kun odotetaan ystävää tai matkustetaan työpaikalle. Aamun väsynyt työmatka saa aivan uuden merkityksen, kun laittaa Spotifystä hyvää musiikkia ja antautuu mieluisan sijoitusharrastuksen pariin. Matkapuhelimen selaimella pääsee toki parhaisiin nettisivustoihin mutta tiedon saanti on huomattavasti sujuvampaa (ja tehokkaampaa) sovelluksilla.

Pitkän johdannon jälkeen päästään otsikon aiheeseen eli omasta mielestäni parhaisiin sovelluksiin osakemarkkinoiden sekä omassa tarkkailussa olevien yhtiöiden seuraamiseksi. Listan näkökulma on siis tiedon hankkiminen eikä esimerkiksi oman salkun arvon kehitys tai kaupankäynti.

Parhaat (ilmaiset) sovellukset

Bloomberg

Bloomberg – Ilmaisessa sovellukset on tarjolla paljon laadukkaita uutisia ja artikkeleita. Jos ei jaksa lukea, niin sovelluksen kautta pääsee näkemään ohjelmasta nauhoitettuja pätkiä. Ehkä paras tapa saada käsitys siitä, mikä musiikki markkinoilla soi kullakin hetkellä.

­

Marketwatch

MarketWatch – Mielestäni selvästi Bloombergiä viihteellisempi sivusto. Kuuluu samaan konserniin kuin esimerkiksi WSJ ja Barron’s. Seuraa kuitenkin markkinoiden tapahtumia ja toisinaan mielenkiintoisia artikkeleita. Omaan makuuni sisältö on keskittynyt liikaa Yhdysvaltojen markkinaan.    

Kauppalehti

Kauppalehti – Sovellus on nopea tapa päästä kärryille Suomen tapahtumista. Yhtiöiden pörssitiedotteiden otsikossa on yleensä kerrottu oleellinen ja niistä saa riittävän yleiskuvan. Maksumuuri ärsyttää, mutta päivässä pääsee lukemaan muutaman uutisen ilmaiseksi, mikä yleensä riittää vallan mainiosti.   

Scutify

Scutify – on uusi tuttavuus, johon törmäsin etsiessäni sijoitusaiheisia sovelluksia. Scutify yrittää olla osakkeiden some. Sovelluksen avulla pääsee näppärästi lukemaan osakkeesta tehtyjä tweettejä eri lähteistä ja pörssitiedotteita kootusti yhdestä paikasta. Tämä lisää tehokkuutta niin, että ratikkamatkan aikana ehtii selailemaan melkein kaiken oleellisen. En löytänyt vastaava sovellusta ainakaan App Storesta.  Itse loin sovellukseen oman watchlistini, jonne keräilin seuraamiani osakkeita. Valitettavasti tarjolla oli vaan USAn, Kanadan, UKn, Australian ja Intian pörssien yhtiöt ja niitäkin tietyin rajauksin. Lisäksi sovellus ei toimi virheettä. Sovelluksen avulla voisi kai käydä kauppaakin mutta tätä en edes halua yrittää. Yhteenvetona  – puutteistaan huolimatta se ajaa asiansa eli mahdollistaa osakekohtaisten uutisten ja kirjoittelun seuraamisen sekä on ilmainen.     

Yahoo

iPhonen Stocks – on valmiiksi asennettu osakkeiden kurssikehityksen seuraamiseen. Aluksi pidin sovellusta vähän turhana, mutta olin väärässä. Stocks käyttää Yahoon dataa, minkä vuoksi sen kautta saa lähes kaikkien maailman pörssien osakkeet samalle ruudulle. En tiedä onnistuuko vastaava muilla sovelluksilla. Lisäksi ohjelma toimii jouhevasti ja päivittyy itsestään.  Itse sijoitan ja seuraan osakkeita globaalisti, joten Stocks soveltuu erinomaisesti tähän tarkoitukseen. Bonuksena on vielä se, että sovellukseen saa kaikki päävaluutat sekä osakeindeksit, joten näiden seuraaminen onnistuu myös yhdellä silmäyksellä. Tulee avattua ohjelma päivän aikana ehkä liiankin useasti. Toisaalta olen huomannut, että ruudun kehityksen seuraamisella on rauhoittava vaikutus.     

6 kommenttia “Parhaat (ilmaiset) sovellukset osakemarkkinoiden seuraamiseen

 1. Osinkokuningas

  Robinhood voisi muuten olla ihan hyvä palvelu mutta toimii tällä hetkellä nettisivujen mukaan vain jenkeissä ja ilmeisesti myös ausseissa.

  Itse pidän seeking alphan sovelluksesta. Näet hienosti salkkusi tilanteen ja kaikki kirjoitetut artikkelit

  1. Stoalainen sijoittaja 1

   IT-velho serkkupoika osasi kertoa, että Robinhood on seuraava iso juttu fintechissä. Aika näyttää, onnistuuko ne laajentumisessa. Ainakin kilpailun kiristymisen pitäisi alentaa kaupankäyntikuluja.

   Pitää kokeilla SAta myös mobiilisti. Sitä tulee enemmän pläräiltyä kotikoneelta.

   Scutifyn pitäisi ainakin teoriassa poimia myös Seeking Alphan artikkelit. Musta ohjelman idea on hyvä mutta se ei vielä toimi täydellisesti.

 2. Osinkokone.com

  Tuo Robinhood on mielenkiintoinen, siinä on aivan erilainen idea rahoittamisen suhteen kuin juuri kirjoittamassani DEZIRO:ssa. Jos Robinhood tulee Suomenkin kamaralle, voisi olla jopa kokeilemisen arvoinen hajautusmielessä. DEZIRO:n mainoksilla elämisideaan en itse lähde mukaan.

  Iphone:n Stocks-sovellus on mahtava, samaa mieltä. Muutuin omena-mieheksi vasta keväällä ja tuo sovellus on kyllä eniten käytössä nykyisin itsellänikin, toimii mainiosti ja tosiaan löytyy osakkeet jne. laajalti.

  1. Stoalainen sijoittaja 1

   Näköjään “ilmainen” kaupankäynti on tulossa voimalla. Noissa on musta vaan ongelmana luottamuksen puute. Yksi rahanpesuepäily tai vastaava niin sivusto suljetaan. Et voi käydä enää kauppaa ja rahojen takaisinsaanti voi olla vaikeaa.

 3. Osinkokone.com

  SA toimii tosiaan mainiosti mobiilissa ja myös esim. Shareville saatu toimimaan näppärästi.

VASTAA