Alkuvuoden kehityksen perusteella voi sanoa, että onpa jännittävä sijoitusvuosi 2018 tulossa. Pelkistettynä näyttää siltä, että kaksi vastakkaista voimaa vetää osakekursseja eri suuntiin. Keskuspankkien kiristyvä rahapolitiikka yhdistettynä ennätystasolle kohonneisiin arvostustasoihin synnyttää voimakasta laskupainetta osakkeille. Toisaalta globaalitalous kehittyy erittäin suotuisasti, mikä parantanee (keskimäärin) yrityksien tuloksia 2018 aikana. Tämän pitäisi vaikuttaa positiivisesti osakkeiden arvostukseen.
Bull case
Makronäkymästä 2017 alussa kirjoitin, että
J.P. Morganin markkinaopasta tutkimalla saa varsin positiivisen kuvan globaalin talouden tilasta. Jos yhteen tunnuslukuun kiteyttää, niin globaali ostopäälliköiden indeksi saavutti korkeimman arvon 52,7 (54,5 12/2017) nyt joulukuussa ajanjaksolla 1/2015 – 12/2016. Yhdysvalloissa on tällä hetkellä täystyöllisyys, Kiinan talouden lasku taittui kesän jälkeen orastavaksi kasvuksi ja Euroopassa Saksan talouden luvut ovat juuri nyt vahvat. Keskuspankin rahapainolla, velkarahalla ja negatiivisella korolla on paljon merkitystä.
Makrokuvassa ei mielestäni ole tapahtunut muutosta, että tätä tekstiä tarvitsisi suuresti muuttaa. Positiivinen kehitys on ollut jopa ennakoitua parempaa tukien yritysten kannattavuuden paranemista. Ei ole mitään syytä miksei kasvu jatkuisi ainakin vielä 2018. Keskeisempi kysymys on se, mitä tapahtuu 2019? Nyt kun löysän rahan aika vaikuttaisi loppuvan, voiko kasvutukeva velaksi kuluttaminen vaan jatkua? No tämän ei pitäisi olla ainakaan alkuvuoden murheita.
Bear case
Keskuspankkien toiminnasta 2017 alussa tein seuraavat odotukset
- Inflaatio tekee paluuta.
- Koronnosto pienentää osakkeiden tuottoa suhteessa muihin sijoitusinstrumentteihin. Osakkeet olivat absoluuttisilla mittareilla kalliitta mutta suhteutettuna bondien (tai ylipäätänsä muiden omaisuusluokkien) hintoihin ne ovat edelleen halpoja.
- Tämä johtaa siihen, että …FEDin koron nostojen alkavan näkyä negatiivisesti arvostuksissa kuluvan vuoden aikana. Indeksit palaavat lähemmäksi fundamenttejä eli yhtiöiden todellisia tuloksia. Yliarvostuksen purkautuminen laskee kursseja. Todelliset ostopaikat tulevat vasta keväällä…
Ajatukset sinänsä olivat oikean suuntaisia jo alkuvuodesta 2017. Harmi että näyttää menneen vuodella pieleen, kun nyt helmikuussa 2018 markkinoilla hermoillaan pääosin koronnoston takia. Inflaatiopeikkokin nousi lopulta esiin Yhdysvalloissa 2018 alussa, kun talouden kasvu ja täystyöllisyys vääjäämättä nostavat yleistä hintatasoa. Tämä siis USAssa. Euroopassa inflaatiokehitys on edelleen vaisua ja vahvistunut euro pidättelee osaltaan kustannusten nousua.
Löysän rahapolitiikan jatkuminen on saanut osakkeiden arvostuskertoimet nousemaan ennätyskorkealle, kun vaihtoehtoiset sijoituskohteita ei ole juuri ollut tarjolla. Nyt valtion lainojen korot ovat kääntyneet vihdoin nousuun, mikä ei ainakaan tue osakkeiden arvostuskertoimien nousua. Pitää muistaa, että pienen laskunkin jälkeen arvostukset ovat mielestäni edelleen korkealla tasolla. Laskuvaraa siis on edelleen.
Mitä pitäisi tehdä?
Kahden vastakkaisen voiman vaikutukset viittaavat siihen, että heilunta osakemarkkinoilla lisääntyy tänä vuonna. Tällä viikolla hermoillaan koronnoston takia. Mutta ensi viikolla voidaan taas nousta, kun muistetaan, että taloushan kasvaa. Ollaanko vuoden lopussa sitten +-0? Taustalla mielessäni on Wahlross lausahdus Mandatumin haastattelussa 24.1.2018 juuri ennen helmikuun isoa dippia
Samalla tunnen kuitenkin huolta siitä, että tuleva osakemarkkinoiden heikompi kehitysjakso on vähän lähempänä kuin vuosi sitten.
Jos makrokehitys kääntyisi negatiiviseksi 2019 aikana, ei keskuspankeilla ole enää suuria ammuksia pelastaa tilannetta. Kuten Jim Rogers totesi
When we have a bear market again, and we are going to have a bear market again, it will be the worst in our lifetime,
Erittäin voimakkaan pörssikurssien räjähdyksen tapahtuminen jo 2018 aikana on worst case -skenaario, joka ei ehkä ole niin todennäköinen mutta siihen on kuitenkin syytä jossain määrin myös varautua.
Strategiani on syytä ehkä tarkentaa siltä osin, että pyrin huomioimaan kurssiheilahtelun
- tekemällä enemmän pieniä lisätankkauksia laskupäivinä, joita pitäisi tänä vuonna tulla enemmän
- uuden position perustamisessa pyrin ajoittamaan sen voimakkaalle laskupäivälle.
Mahdolliseen laajan markkinaromahduksen pyrin varautumaan
- ostamalla pääasiassa defensiivisellä toimialla olevia yhtiöitä
- ostamalla turvallista osinkoa maksavia yhtiöitä
- ostamalla alhaisen betan (selvästi alle 1) omaavia yhtiöitä
- hajauttamalla salkkua ajallisesti ja globaalisti
- pitämällä käteispositiota edelleen merkittävänä. Bensaa pitää olla tankissa pidemmälle (ainakin kolmen vuoden ajaksi), jos laskumarkkina nyt alkaisi. Tämä on ehkä tärkein kohta.
Serious long-term wealth and passive income can be built during these crashes. – Jason Fieber / mrfreeat33.com.
Hyvä kirjoitus! Olen lukenut blogiasi ja olet selkeästi asiantunteva. Sijoitusalueesi näyttää olevan hyvin laaja. Kuinka paljon aikaa käytät pörssin ja markkinoiden seuraamiseen ja miten valitset kohteet tarkempaan analyysiin? Kysyn, koska oman kokemukseni perusteella monien yhtiöiden seuraaminen ja varsinkin tarkempi analysointi tuntuu työläältä. Siksi mielestäni on hyvin tärkeää osata valita tarkemmin analysoitavat yhtiöt oikein. Kysymys korostuu sijoitusalueen kasvaessa suureksi.
Jos niin sanottu skreening ei onnistu ja käyttää aikansa heikompien ja “halpojen” yhtiöiden analysointiin, luultavasti myös sijoittaa heikompiin yhtiöihin.
En osaa aikaa sanoa mutta markkinoita tulee seurattu lähinnä Twitteristä ja muutaman blogin kautta (jos kiinnostaa niin sijoittajan luonne -kirjoituksesta löytyy linkit).
Hyvien ideoiden keksiminen on varmasti kaikille yhtä vaikeaa. Tarkempaan syyniin valitsen YLEENSÄ yhtiöt, joiden uskon olevan olemassa seuraavan 50 vuoden päästä ja edes jotenkin ymmärrän yhtiön liiketoiminnan. Tämä on aika tiukka kriteeri, koska vaatii yhtiöltä aika paljon (yleensä hyvä kilpailuetu yhdistettynä markkinakasvuun). Esimerkiksi ihmisten pitää juoda ja syödä. Pepsillä on monta vahvaa brändiä, jotka olleet olemassa melkein 100 vuotta niin miksei myös seuraavat 50 vuotta. Jos tämän ajatusleikin jälkeen yhtiö vaikuttaa hyvältä, lähden vilkuilemaan tarkemmin lukuja, ja mitä siitä kirjoitellaan esim. seekingalphassa. Sijoittaminen on itselle aika paljon odottelua, jotta valuaatio/div-% olisi edes jotenkin kohtuullinen. Esim. Pepsi on kai ihan ok sijoitus alle 100$ mutta ei sen yli missä se pitkään treidasi.
Skreenausta teen esim. niin, että katson jostain listasta nopeasti hyvältä vaikuttavia nimiä yllä kuvatulla kriteerillä vaikka toimialan perusteella. Tosta listasta saan poimittua kymmenisin yhtiötä, jota katselen ehkä tarkemmin.
https://seekingalpha.com/article/4176055-dividend-senseis-portfolio-update-35-want-get-rich-follow-data