Pelikirja vuodelle 2020

07/02/2020

Mitä pidempään on sijoittamista harrastanut, sitä enemmän on alkanut tuntua siltä, että osakemarkkinoiden tulevasta kehittymisestä on mahdotonta sanoa mitään. Ei edes Björn Wahlroos tiennyt viime vuoden alussa, kun varoitteli kuolleen kissan pompusta. Toki 2019 tammikuussa tunnelma oli paljon synkempi. Kirjoitin tällöin, että

”Viimeisen kahden kuukauden kehityksen perusteella voi sanoa, että onpa jännittävä sijoitusvuosi 2019 tulossa. Viime vuonna globaalikasvutarina näytti vielä melko selkeältä. Nyt laskumarkkina-skenaarion todennäköisyys näyttäisi kasvaneen selvästi. Moni asia tukee sitä, että joulukuun pohjia testataan vielä uudestaan tämän vuoden aikana. ”

Kuinka kävikään vuonna 2019? Melkein heti alkuvuodesta Yhdysvaltojen keskuspankki teki omassa rahapolitiikassaan U-käännöksen ja tunnelma muuttui melko nopeasti. Globaali talouskasvu jäi melko aneemiseksi mutta taantumalta vältyttiin. Syyskuun lopussa FED käynnisti jälleen rahapainonsa (en oikein ymmärrä logiikkaa), ja sen seurauksena  osakemarkkinat kiihdyttivät vuoden loppua kohti kaikkien aikojen korkeammalla tasolle. Tämä indikoi itselleni yhtä keskeistä opetetusta. Osakemarkkinat eivät laske merkittävästi niin kauan, kun keskuspankki kasvattaa omaa tasettaan.

Vuoden 2020 pelikirjaa varten laadin kolme skenaariota sekä mietin valmiiksi, miten salkkuni asemoin niissä. Ainakin viime vuonna pelikirjan noudattaminen oli  melko kurinalaista muutamaa hyvää ostopaikkaa lukuun ottamatta.  Joka tapauksessa osinkosalkun rakennusprojektini jatkuu myös 2020 aikana.

Pelikirja

Markkinoiden tilaa kuvaa hyvin se, että tammikuussa käytiin viikon sisällä suurimman katastrofiskenaarion, Iranissa tapahtuvan maailmansodan syttymisen äärellä, ja yhtäkkiä muutama päivä myöhemmin sekä S&P että Dow Jones ovat all time high’ssa ja kaikki näyttää ihan euforiselta. Kaikki tämä tapahtui kolmen päivän sisällä. Ja kukaan ei oikeastaan kysy, mitä on tapahtunut” – Björn Wahlroos

High case (annan skenaariolle 60 % todennäköisyyden)

Mihin perustuu? Mikään ei pysäytä nousujunaa. Vaikka maailman toiseksi suurin kansantalous näyttäisi menevän kiinni corona-viruksen takia, osakemarkkinat saavuttivat silti uuden ennätystason. Euroopassa Brexit nähtiin lopulta positiivisena asiana, kun epävarmuus hälveni. Kun vielä Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasotakin saatiin välirauhan tilaan, niin riskejä on vaikea enää keksiä. Oxford Economicskin ennustaa globaalin kasvuvauhdin taas kiihtyvän pienen jarrutuksen jälkeen. Keskuspankkien taseen kasvattaminen jatkuu luonnollisesti vahvana.

Miten toimin? Noudatan sijoittamisessa varovaisuutta kuten tähänkin asti. Jatkan kuukausittaista osto-ohjelmaani mutta maltillisesti. Kurssien noustaessa pyrin ostamaan pääasiassa etuoikeutettuja osakkeita ja mahdollisti muita alhaisen betan defensiivisiä osakkeitta. Pidän kassan painon salkussani merkittävä.

Base case (annan skenaariolle 30 % todennäköisyyden)

Mihin perustuu? Talous ei kasvakkaan oletetun voimakkaasti ja corona-viruksen vaikutus on ennakoitua voimakkaampi. Nykyhetken ongelmana on se, että seuraava nousukausi on monelta osin hinnoiteltu jo osakekurssien arvoon. Riskinä on, että korkealla ollessa pienetkin tulospettymykset tai talouden odotettua heikompi kehitys voivat viedä osakkeen arvosta merkittävän osuuden.  Keskuspankit alkavat supistamaan tasettaan vieden likviditeettiä markkinasta.

Miten toimin? Pyrin siirtymään vähitellen varovaisesta sijoitusstrategiasta aggressiivisempaan. Ostan edelleen defensiivisiä osakkeita sekä etuoikeusosakkeita mutta rohkeammin mutta valikoiden myös puolisyklisiä osakkeita olettaen selkeä kurssiromahdus. Kuukausittain voin tehdä myös isompia ostoksia.

Taantuma case (annan skenaariolle 10 % todennäköisyyden)

Mihin perustuu? Itse olen vähän skeptinen sen suhteen, että corona-viruksen vaikutukset olisi jo nähty. Mahtaakohan Apple tai mikään merkittävä kauppa avata myymälänsä Kiinassa ihan huomenna? Tähän asti Kiinan valtio on pystynyt aina jotenkin hallitsemaan maan heikot taloudelliset tilanteet, onko nyt tilanne toisin? Kiinaa on vivutettu monelta suunnalta jo valmiiksi. Joku sanoi, että seuraava taantuma alkaa Kiinasta. Maan ongelmat leviävät nopeasti muualle maailmaan. Esimerkiksi Saksassa monet keskeiset indikaattorit näyttävät valmiiksi heikoilta ja Kiina antaa taantumalle viimeisin sysäyksen.

 Miten toimin? Itse olen laskumarkkinaa odottanut jo liian monta vuotta, että en kohta usko sen ikinä tapahtuvan. All in osakkeisiin.

VASTAA