Pelikirja vuodelle 2021

26/01/2021

Vuosi 2020 meni koronan merkeissä. Keväällä osakemarkkinat laskivat voimakkaasti ja salkkuun tuli haalittua osakkeita kaksin käsin. Isoin pettymys viime vuonna oli oikeastaan se, että ostoikkuna oli auki niin lyhyen aikaa. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt olla vieläkin aggressiivisempi ostoissa. Toisaalta siinä hetkessä ei ollut rationaalista olettaa niin nopeaa toipumista. Lisäksi viime keväänä töiden tekemisen ja lomittain tapahtuneen lapsen hoitamisen jälkeen ei ollut hirveästi energiaa tai edes aikaa miettiä sijoittamista. 

Ainakin viime vuoden alussa tekemäni ennustus osui oikeaan, vaikka viruksen vaikutukset eivät rajoittuneet pelkästään Kiinaan (miltä se aluksi näytti) vaan koko maailmaan.

”Syyskuun lopussa FED käynnisti jälleen rahapainonsa (en oikein ymmärrä miksi), mikä mielestäni selittää paljon loppuvuoden voimakasta kurssinousua. Tämä indikoi ainakin, että osakemarkkinat eivät laske niin kauan kuin rahakoneet ovat hyrisemässä. Vaikka maailman toiseksi suurin kansantalous näyttäisi menevän kiinni corona-viruksen takia, osakemarkkinat saavuttavat silti uuden ennätystason. ”

Narratiivi pysynee samana

Olen tuloksetta yrittänyt etsiä hyvää kirjaa, jossa olisi laajemmin avattu keskuspankin ja osakemarkkinan välistä yhteyttä (tämä kurssi jäi käymättä kauppakorkeakoulussa). Vai ajattelenko liian monimutkaisesti? Mitä enemmän keskuspankit painavat rahaa sitä korkeammalle osakekurssit kipuavat.  Tuskin tässä sen hienompaa teoriaa on taustalla. Eli keskuspankkien  rahaa on tulossa ostamaa markkinaa ylöspäin myös 2021 aikana. Mikään ei viittaa muuhun. Osakkeiden suhteellinen tuotto-% (E/P) laskee edelleen tai kääntäen keskimääräinen P/E nousee. Omaa ajattelua pitää vähän kalibroida uudelleen sen suhteen, mitä P/E tasoa voi pitää halpana.  

The Governing Council decided to reconfirm its very accommodative monetary policy stance.

ECB 21.1.2021

the Federal Reserve will continue to increase its holdings of Treasury securities by at least $80 billion per month and of agency mortgage-backed securities by at least $40 billion per month until substantial further progress has been made toward the Committee’s maximum employment and price stability goals

FED 16.12.2020

Itse olen pitänyt sijoittamista jotenkin haasteellisena ja hyvän sijoituskohteen etsinnässä olen käyttänyt huomattavasti aikaa lukemalla tilinpäätöksiä ynnä muuta materiaalia liittyen osakkeen arvostukseen. Ilmeisesti Tiktok on nykyään se paikka, jota pitäisi seurata tarkemmin. Kaikki osaavat nykyään ennustaa, miten osakemarkkinat kehittyvät. Ylöspäin! Tiktok-sijoittajasukupolvi on todennäköisesti paremmin onnistunut kuin minä. Momentum/growth/teknologia -strategia on ollut selvästi omaa osinko/arvo -strategiaa tuottoisampi.

Kun mitään riskejä ei tunnu olevan näköpiirissä, niin silloin on syytä olla varovainen. Kuplat pystytään toteamaan vasta jälkikäteen. Jotenkin huolettomasti osakemarkkinat olettavat, että rokotusten jälkeen reaalitalous vaan nousee vahvasti H2. Koronan lopullinen vaikutus ihmisiin ja talouteen saattaa yllättää myös negatiivisesti. Kukaan ei tiedä, miten kauan keskuspankit voivat painaa rahaa ilman suuria negatiivisia seurauksia. Pitkästä aikaa esillä on ollut inflaation mahdollisuus, kun keskuspankkien/valtioiden/kuluttajien rahahanojen avautuminen virtaa reaalitalouteen. Mikä vaikutus tällä on osakemarkkinoihin? Tiktok-sukupolvi tuskin on kokenut inflaatiota tai sitä, että pankista lainatulle rahalla on tavattu maksaa korkoa. Tämä koskee myös sijoituslainoja.

Pelikirja

The more we define ourselves in relation to the people around us, the more lost we are.

Think Like a Monk: Train Your Mind for Peace and Purpose Every Day – Jay Shetty

Oma sijoitusstrategia tuntuu edelleen hyvältä. En ole pitkään aikaan jaksanut innostua siitä, miten oman salkun tuotto peilautuu satunnaista Tiktok-sijoittajaa tai ylipäänsä ketään muuta vasten. Relevantimpi mittari on vuosittainen osinkokertymä ja sen laadukkuus. Osinkosijoittajana yhtiön liiketoiminnan sekä taloudellisten lukujen ymmärtäminen on keskeistä, ei niinkään markkinoiden kehitys (vaikuttaa toki osinko-%). Oma pelikirjani vuodelle 2021 on hyvin yksinkertainen.

  • Mikäli markkinat jatkavat nykyisellä nousujohteiselle kehityspolulla, jatkan kuukausittaista osto-ohjelmaani mutta maltillisesti. Teen pieniä lisäyksiä nykyisiin salkkuyhtiöihini. Pyrin ostamaan etuoikeutettuja osakkeita ja/tai alhaisen riskin laadukkaita osinko-osakkeitta pienissä laskuissa. Kasvatan salkun likviditeettiä.
  • Mikäli markkinoilla tapahtuu yllättävä notkahdus, käynnistän osakkeiden osto-ohjelman. 2020 keväänä tätä tuli harjoiteltua mutta seuraavalla kerralla pyrin olemaan aiempaa aggressiivisempi.       

2 kommenttia “Pelikirja vuodelle 2021

  1. Samuel

    Hei kaverit! On vihdoin koittanut se hetki, kun päätin lähteä pois kodikkaasta Suomen nurkasta ja seikkailla ulkomailla. Mutta tässä on ongelmani: en ole koskaan aikaisemmin käyttänyt matkatoimistoa, ja nyt olen täysin umpikujassa. Mistä etsiä kunnollisia vaihtoehtoja täällä Suomessa? Osaako joku suositella matkatoimistoa, jossa on ajantasaiset tiedot, ilman turhaa mainostamista ja muuta? Kaikki vinkit olisivat tervetulleita!

  2. James

    Hei, ymmärrän, että viraston etsiminen voi olla hämmentävää. Etsin itse vähän aikaa sitten, ja löysin loistavan vaihtoehdon – https://matkatoimisto.biz/ Sivusto on selkeä ilman turhia mainoksia, vaikuttava valikoima vaihtoehtoja ja mikä tärkeintä, ajantasaista tietoa. Myös siellä olevat arvostelut ovat vaikuttavia, joten voit huoletta harkita. Siellä on myös suuri valikoima matkakohteita, joten mitä ikinä haluatkin, sieltä löytyy vaihtoehtoja. Onnea matkallesi!

VASTAA