Risk aversion mean reversion – strategiani

31/07/2016

VIX-strategia on osoittautunut erittäin hidastempoiseksi. Yleistä osakekurssien suurta laskua on joutunut odottamaan huomattavasti pidempään kuin olin olettanut. Lisäksi olettamani vastaisesti markkinoiden volatiliteetti on ollut hyvin pientä. Helmikuun jälkeen osakemarkkinoiden suunta on ollut vain ylöspäin. En tiedä voiko valittaa, että salkun arvo kasvaa. Joka tapauksessa olen myynyt Omega Healthcaren ja Leifhetin salkustani. Fortumin myynti on seuraavaksi suunnitteilla. Ongelmaksi on alkanut muodostua se, että salkusta uhkaa loppua myytävä. Joka tapauksessa kassan paino on huomattava.  Ostoista olen strategiani mukaisesti pidättäytynyt.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että osalle kassalle pitäisi jotain tehdä.  Uskoni kurssien laskun mahdollisuuteen alkaa olla koetuksella.  Itselleni on vaikea ymmärtää, että positiiviseen kehitykseen riittää nykyään ainoastaan analyytikoiden ennusteen ylittäminen. Ei haittaa vaikka kannattavuus laskee, kunhan lasku on loivempaa kuin analyytikoiden ennustama. Heinäkuun ajan sentimentti on ollut hyvin positiivinen, vaikka yhtiöiden kannattavuustasot ovat yleisesti laskeneet. Oma fiilis on nyt se, että osakkeet liikkuvat nyt enemmän tunteen mukaan. Kaikki asiat nähdään positiivisena. Hyvät makroluvut nähdään kasvua tukevina ja huonot makroluvut nähdään myös positiivisena, sillä nehän johtavat valtioiden lisäelvytykseen ja keskuspankkien vielä löysempään rahapolitiikkaan.  Jossain lukemassani artikkelissa oli tämä asia osuvasti kuvattu.

Osakemarkkinoiden liikkuessa tällä hetkellä positiivisen sentimentin mukaan sijoittaminen ratioanaalisesti on toimittu epäonnistumaan. Se on sama kuin yrittäisi riidellä vaimon kanssa vedoten järkisyihin. Tiedät olevasi oikeassa mutta häviät kuitenkin.      

Pitkään olen haudutellut mielessäni VIX-strategian jatketta, johon olisin valmis allokoimaan osan kassavaroistani. Ajatus on kuitenkin säilyttää vielä merkittävä määrä panoksia merkittävää laskua varten. Luettuna kirjan treidauksesta aktiivinen kaupankäynti alkoi himottaa. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin vähäriskiseen järjestelmään, jossa pyritään hyödyntämään alla olevan instrumentin heilahtelua keskiarvon ympärillä. Yhden sijoituksen tuottotavoite on alhainen 2 – 5 %. Sijoituscaseja pitäisi olla useita.

Risk aversion mean reversion – strategian esittely   

Englanniksi lausuttuna strategia kuulostaa mielestäni helpommin ymmärrettävältä mutta sen idea muodostaa oikeastaan kahdesta tekijästä riskin kaihtaminen ja osakekurssien tasoittuminen keskiarvon ympärille. Strategian toteuttaminen nivoutuu hyvin omaan sijoitustoimintaani, sillä kohde instrumentin pitää täyttää sijoitusstrategiani kriteerit. Oma sijoituskassani on tällä hetkellä suhteellisen runsas. Käteinenhän ei tunnetusti tuota mitään, paitsi jos teet valuuttakauppaa. Valuuttaparien kehitys sopii strategiaan hyvin, sillä sijoitan joka tapauksessa globaalisti ja käteispositiota olen valmiiksi jakanut eri valuuttoihin tulevia sijoituksia silmällä pitäen.

1. Risk Aversion –  Tämä on ihan oma määritelmä riskin kaihtamiseksi (ei siis sama kuin yleisesti käsitetään). Itse miellän riskin alhaiseksi, sillä ostohetken pyrin ajoittamaan laskupäiviin. Lisäksi kohdeinstrumentin pitää olla sellainen, jonka olisin ollut valmis joka tapauksessa ostamaan. Jos ostokohteen kehitys ei lähdekään menemään toivottuun suuntaan, ei harmita vaikka osinkopaperi jää käteen pidemmäksi aikaa. Lisäksi pyrin sijoittamaan alhaisen betan osakkeisiin, joiden muutokset ovat olleet maltillisia mutta ei kuitenkaan alle prosentin luokkaa. Tästä syystä tuottotavoite on oltava maltillinen.       

2.  Mean Reversion – Viittaa yksinkertaisimmillaan kaupankäyntistrategiaan, jossa hinnan alittaessa (ylittäessä) selvästi keskiarvon ostetaan (myydään) alle oleva kohde. Strategiassa oletuksena on se, että hinta kehittyy tietyn vaihteluvälin puitteissa. Käytännössä strategia ei siis toimi, jos alla oleva instrumentti alkaa kehittyä trendin omaisesti ylös- tai alaspäin. Teknisen analyysin työkaluista on tietysti apua keskiarvon määrittämisessä jne. Itse ajattelin kuitenkin soveltaa omia havaintoja kurssikehityksestä (ja tarvittaessa hyödyntää teknisen analyysin menetelmiä).  Ajatuksena on joka tapauksessa pitää osaketta lyhyen aikaa, eikä jäädä odottamaan investointiteesien toteutumista. Tästä syystä strategia ei sovi small cappeihin ainakaan omasta mielestäni.

Jotta strategia olisi merkityksellinen, tarvitsee mahdollisuuksia olla useita. Yksi sijoitus tuhannen euron panoksella ja 1 % tuoton lukitseminen kerran kvartaalissa ei oikein tunnu missään.  Erittäin lyhyen nettipokeriuran aikana käytin usean pöydän strategiaa. Yksinkertaisimmillaan ideana siinä on olla monessa pöydässä yhtä aikaa ja odottaa yhtä hyvää kättä. Oletetaan, että pöytiä on kahdeksan voit ehkä 1/8 pöydässä lähteä panostamaan ja 7/8 pöydissä foldata.  Samaa ideaa ajattelin soveltaa tähän strategiaan. Potentiaalisia investointicaseja pyrin tunnistamaan useita, jotta otollisia osto- ja myyntihetkiä olisi jakaantuneena ajallisesti tasaisesti.    

Muutamia potentiaalisia treidauscaseja

Valuutat

Tällä hetkellä tuottamaton kassa muodostaa salkustani merkittävän osan.  Ainut tapa saada kassa tuottamaan on vaihdella sen osuutta eri valuutoissa. Tilivaluuttani on euro, minkä vuoksi pyrin miettimään, miten sen arvo kehittyy suhteessa muihin valuuttoihin.  Euron arvostuksen muutos ei ole sidoksissa juurikaan yleiseen markkinakehityksen. Poikkeuksena on ehkä dollari, joka yleensä vahvistuu sijoittajien etsiessä turvasatamaa markkinaromahduksen aikana. Mean reversion -strategian pitäisi soveltua hyvin valuuttakauppaan, sillä valuuttaparin arvo pyrkii palaamaan keskitasoon. Tyypillisesti valuutan vahvistuminen liikaa haittaa kotimaisia yrityksiä, minkä vuoksi valtioiden keskipankit pyrkivät toimillaan palauttamaan kurssin takaisin lähtötilanteeseen.

Kassan valuuttapositioiden hallintaan olen toistaiseksi tunnistanut kaksi valuuttaparia – EUR/USD ja EUR/AUD. Muilla valuuttapareilla vaihtelu on niin pientä. Punnan kurssi voi mennä mihin suuntaan tahansa.  Lisäksi omalla seurantalistalla on useita yhdysvaltalaisia ja australialaisia yhtiöitä niin ei haittaa, vaikka tekisin väärän peliliikkeen. 

Käytännön esimerkkinä voisi nostaa EUR/AUD, joka on heilunut viimeisen vuoden aikana noin 1,6  – 1,45 välissä. Strategian mukaan ostan euroja noin 1,45 – 1,46 tasolla ja myyn 1,52 – 1,55 välissä.    

Osinko-osakkeet

Menetelmä sopii mielestäni hyvin myös large cap -osinkoyhtiöihin, joiden kurssiheilahtelun olen todennut pysyvän tiettyjen raja-arvojen puitteissa. Tilastollisessa analyysissä tämä näkyy alle yhden betana sekä alhaisena keskihajontana. Kaikki yhtiötä yhdistää hyvä tai vähintään tyydyttävä osinko sekä defensiivinen toimiala. Lisäksi yhtiöiden performanssi on ollut nousujohteista. Pörssin pientä laskua odotellessa ostopaikkoja toivottavasti ilmaantuu. Esimerkiksi strategiassa Pepsicon kohdalla potentiaalinen ostohinta voisi olla noin 100 dollaria ja myyntihinta yli 104 dollaria.

PepsiCo_TradeIdea

Alla muita ideoita

Telus – Kanadalainen teleoperaattori (aikaisemmin salkussani)

Telstra – Australialainen teleoperaattori

Deutsche Telekom – Saksalainen teleoperaattori

Orkla-  Norjalainen  elintarvikejätti, joka hallitsee useita kuluttajabrändejä Pohjoismaissa.

PepsiCo –  Virvokejuomia ja snacksejä

Omega Healthcare –  REIT palveluasumisesta (aikaisemmin salkussani)

VASTAA