Salkun tilannepäivityksestä on vierähtänyt melkein vuosi. Tänä aikana oma sijoitustyylini on ehtinyt selkiytyä yhä vahvemmin. Ääneen sanottuna tavoittelen globaalisti hajautettua osinkosalkkua, jossa pääpaino on arvosijoituksilla. Tähän liittyen olen blogissani kirjoitellut osinkosijoittamisesta (ajatuksia osinkosijoittamisesta , osinkojen turvallisuus). Olen myös huomioinut, että osakeindeksit hipovat ennätystasoja. Mahdolliseen kurssilaskuun olen pyrkinyt varautumaan ostamalla pääasiassa defensiivisiä osakkeita.
Pörssin positiivinen vire on näkynyt salkun arvon kehityksessä, jota mittaan absoluuttisina euroina ilman osinkoja, kaupankäyntikuluja ja valuuttamuutoksia. 11/2016 salkun tuotto oli 1235 euroa mutta 9/2017 1790 euroa. Osinkosijoittajan näkökulmasta tällä ei ole niin suurta merkitystä, kunhan osinkotuotto säilyy hyvänä. Tällä hetkelle salkun osinkotuottoprosentti on arviolta noin 5,0 %. Itseäni kiinnostaa enemmän yhtiöiden taloudellisen tilan kehitys erityisesti, jos siinä ilmenee osinkoa vaarantavia seikkoja.
Salkun tapahtua 2017 aikana
Alkuvuodesta kävi selväksi, että nykyinen härkämarkkina ei ole häviämässä kovin nopeasti. Kassan paino alkoi salkussa olla huomattava. Ajatus alkoi kypsyä ”kuukausittaisesta” osakesäästämisestä. Tätä enemmän tai vähemmän systemaattista sijoitussuunnitelmaa olen nyt pyrkinyt noudattamaan, mikä on näkynyt salkun koon kasvuna 10 osakkeeseen.
Myynnit
- Maaliskuussa myin Ahlströmin osakkeeni, kun yhtiön kurssi oli noussut vahvasti ja en täysin ymmärtänyt Ahlström-Munksjö -fuusion vaikutusta.
Ostot
- Helmikuussa ostin Amaysim-nimistä virtuaalioperaattoria Australiasta. Tykkäsin yhtiön osalta investment casesta. Kaupan päälle yhtiön arvostus oli maltillinen ja osinkotuotto hyvää. Yhtiön meno on jatkunut hyvänä kilpaillusta markkinatilanteesta huolimatta.
- Toukokuussa hankin Brookfield Property Partnersia, joka on globaalisti toimiva kiinteistösijoitusyhtiö. Casessa kiinnosti juuri globaali hajautus laadukkaita kiinteistöjä. Lisäksi yhtiö tarjoaa hyvää osinkotuottoa maltillisella arvostuksella. Ei pitäisi olla mikään kovin jännä paperi.
- Kesäkuussa ostin Yhdysvaltojen toiseksi suurinta teleoperaattoria AT&T. Ajatuksena oli hankkia pienen kurssinotkahduksen jälkeen laadukasta dollarimääräistä osinkovirtaa salkkuun. AT&T:n ja TimeWarnersin fuusio vaikutti myös järkevältä. Yhtiö kuuluu lisäksi osinkoaristokraattilistalle.
- Kesäkuussa lisäsin globaalia ruokakauppaa salkkuun hankkimalla AholdDelhaize. Yhtiön toiminnoista Yhdysvallat muodostaa merkittävän osan. Amazonin WholeFoods-hankinta sai aikaan negatiivisen markkinareaktion myös Aholdiin, jonka jälkeen tein ostokseni. Tunnelma ei ole oikein palautunut positiiviseksi, minkä lisäksi Ahold kärsii euron vahvistumisesta.
- Heinäkuussa hankin National Gridiä, joka omistaa sähköverkkoja UK:ssa ja USA:ssa. Investment casena oli hankkia turvallista perusinfraa, joka maksaa hyvää osinkoa. Parempaa yhtiötä en näillä parametreillä löytänyt. Päätöstä tuki vielä punnan heikkous. Yhtiön kurssi on pyörinyt hyvin lähellä ostohintaani.
- Elokuussa hankin Cardinal Healthin, joka on yksi Yhdysvaltojen johtavista lääkejakelijoista. Yhtiön kurssi on laskenut viime aikoina ja se tuntui halvalta. Casena on ostaa turvallista mutta kasvaa osinkotuottoa, joka lähtötilanteessa oli tosin alle tavoitetasoni.
Lisäykset
Nykyään tuntuu olevan vaikea löytää hyviä sijoituskohteita. Ajattelin, että voisin lähteä kasvattamaan pienin lisäostoin niiden osakkeiden painoa, joita olen kertaalleen hyväksi havainnut.
- Elokuussa tein pienen lisäyksen Extendicarea ja syyskuussa AT&T
Salkun sisältö 22.9.2017
Salkkulaskenta ei ota huomioon valuuttakurssien vaikutusta, osingonjakoa ja kaupankäyntikuluja
Nykyinen salkku on karvan verran tappiolla mutta aikaisemmat osakkeiden myynnit (Leifheit, Omega Healthcare ja Ahlström) pitävät salkun tuoton tukevasti positiivisena. Puolessa osakkeissa arvossa ei juuri ole tapahtunut muutosta. Näin tavallaan ”kuuluukin” olla, sillä uusien salkkuosakkeiden beta on hyvin alhainen. Small cap osakkeiden arvot muodostavat salkun ääripäät. Servizi Italia ja Amaysim ovat salkun parhaimmistoa mutta ERM Power selvästi heikoin.
Salkun keskimääräinen osinkotuotto-% noin 5,0 %, mikä ylittää asettamani 3,0 % tavoitteen. Korkeaa osinkotuottoprosenttia selittää osin salkun paino kiinteistösektorille (3/10), jossa yhtiöt jakavat pääosan tuloksestaan osinkoina ulos. Yhtä kaikki juuri nyt on vaikea löytää laadukkaita yhtiötä, jotka tarjoaisivat hyvää osinkotuottoa.
Hajauttaminen
Tässä vaiheessa sykliä olen pyrkinyt sijoittamaan defensiivisen luonteisiin sektoreihin. Toistaiseksi pieni salkku on melko hyvin jakautunut näihin.
Blogin idean mukaisesti pyrin tekemään arvosijoituksia. Morningstarin tyylikartan perusteella noin 63 % salkusta osuu tähän segmenttiin.
Maantieteellisesti salkkuni on mielestäni keskittynyt liiaksi Kanadaan ja Australiaan. Näiden maiden pörssistä löytyy vielä mielenkiintoisia osakkeita. Oma tahtotila on kasvattaa euromääräisten osakkeiden painoa. Toisaalta vahvistunut euro kannustaa lisäämään muiden valuuttojen/maiden painoa.
Mitä mieltä olet Viacomista (VIAB)? Minä uskon, että se voi helposti tuplaantua seuraavan 3-5 vuoden aikana.
Nopeesti katsottuna on liian monta negatiivista seikkaa, minkä vuoksi maistuu vähän happamalta. Velkainen tase, Moody’s mukaan 38% liikevaihdosta syklisestä mainonnasta ja Paramountin leffaportfolio ei äkkiseltään näyttänyt niin houkuttelevalta. Mua ei enää Transformersit niin kiinnosta. Liekö vielä jotain sopimuksia katkolla ensi vuonna
“there is risk that its networks could be dropped and/or renewals could occur at unfavorable terms in the next round of carriage renewals in 2018.” Moody’s
Tosin osake näytti halvalta niin, mikei voisi myös tuplaantua. Vai mihin perustat näkemyksesi?
No, kyseessähän on ns turnaround-osake. Hinta on aikanaan ollut 80 USD:n paikkeilla ja nyt se pyörii 20:n tienoilla. Osakkeen arvon nousu on tietysti riippuvainen turnaroundin onnistumisesta, mutta niinkuin eräässäkin analyysissa todettiin niin uuden johdon ei tarvitse onnistua kuin keskinkertaisesti, niin arvo todennäköisesti nousee mukavasti. Lisäksi viime vuonna vaihdettu johto on nyt jo saanut mukavia tuloksia aikaiseksi, mm velkaa on saatu aggressiivisesti maksettua.
Tässä yksi pitkä, mutta mielestäni loistava analyysi:
https://seekingalpha.com/article/4118467-viacom-start-comeback-story-90-percent-upside-potential
Edellinen johto oli saanut aikaiseksi nuo messevät velat lähinnä hölmöillä buyback-ohjelmilla, joiden ainoa tarkoitus oli EPS:n nousun myötä johdon bonuksien maksimointi. Se kaatui omaan mahdottomuuteensa ja osakkeen arvo lähti laskuun.
Lisäksi laskeskelin, ettei velan takaisinmaksuaika enää ole kuin 5-6 vuotta, joten velka ei tuolla tulotasolla enää ole paha ja sitä edelleen agressiivisesti maksetaan pois. Uusi johto esimerkiksi loppuvuodesta 2016 keskeytti osakkeiden ja takaisinmaksuohjelman ja puolitti osingon, jotta velat saadaan kuitattua nopeasti. Sinua varmaan osinkonälkäisenä kiinnostaa sekin fakta, että osingon puolittamisen jälkeenkin nykyisellä kurssilla osinkoprosentti on 3% tai yli?
Niin, tuo “velan takaisinmaksuaika” on siis vieraan pääoman takaisinmaksuaika, jonka lasken jakamalla vieraan korollisen pääoman rahoitustuloksella, joka on muistaakseni suurinpiirtein sama kuin nettotulos + korot.
Osinkosijoittajana osinko-%:n lisäksi kiinnostaa tuleva osingonmaksukyky. Velan sulattaminen ja osingon ylläpitäminen lyhyellä tähtäimellä on tämän yhtiön kohdalla omaan makuun vähän liian epävarmaa (liikaa riskiä). Takaisinmaksuaikaa voi hahmottaa monella tapaa. En ymmärtänyt, miten tulos kääntyy (selvästi heikommaksi) vapaaksi kassavirraksi.
SA-artikkeli nopeasti lukaistuna näytti ihan hyvät palikat käänteelle olevan olemassa ja ainakin P/E-luvulla mitattuna osake melkein ilmainen, minkä vuoksi houkutteleva case. Pitää jäädä seuraamaan…