Ahlstrom on pelastanut tänä vuonna salkkuni kehityksen. Ilman sitä tuotto olisi lähellä nollaa. Ahlstromin kohdalla investointiteesit osuivat kerrankin kohdilleen. Lisäksi Munksjö fuusio on parantanut kurssin momenttumia entisestään. ERM Power ja Servizi Italia ovat lukujen valossa menneet ihan kohtalaisesti ja osinkovirta pysynyt muuttumattomana. Tuli vaan hankittua osakkeet liian kalliilla.
Salkun viimeaikaisia tapahtumia
Myynnit
Kesän kynnyksellä ajattelin, että isompi korjausliike osakemarkkinoilla olisi pian käsillä. Kävi kuitenkin päinvastoin ja markkinat jatkoivat tykittämistä yhä korkeammalle. Koin tilanteen tarjoavan hyviä myyntimahdollisuuksia, joita olivat
- Toukokuussa myin Leifheitin osakkeet melko pian osingon irtoamisen jälkeen. Yhtiön kurssi oli noussut vahvasti markkinan mukana, eikä yhtiön kohdalla oikein voinut enää puhua arvo-osakkeesta. Lisäksi kannattavuuskehitys ei enää ollut kovin vakuuttavaa. Yhtiön kurssi on pyörinyt viime aikoina hieman 55 – 56 euron myyntihintani yläpuolella.
- Heinäkuussa myin Omega Healthcaren osakkeet, kun kurssi saavutti silloin vuoden korkeimman tasonsa. Keskikesällä ajanhenki oli se, että osinko-osakkeisiin sijoittaminen oli sama asia kuin ostaisi yhtiöiden joukkovelkakirjoja. Tämä ajattelu ei luonnollisesti ollut kovin kestävää…
- Lokakuussa myin Fortumin osakkeet mielestäni heikon kolmannen kvartaalin jälkeen. Lisäksi yhtiön kurssi oli noussut vahvasti viimeisten kuukausien aikana. Fortum oli ensimmäisiä osakkeita, joita olin hankkinut ehkä vähän väärin perustein tai ainakin väärällä hetkellä. Koin pääseväni eroon sijoituksesta pienin vaurion. Osinkojen jälkeen jäi ehkä jotain käteenkin.
Ostot
Vesikielellä olen odottanut isompaa kurssiromahdusta. Mutta ei edes Brexit tai Trumpin valinta presidentiksi ole saanut tätä aikaiseksi. Halusin vähän aktiviteettiä, minkä vuoksi jatkoin maltillisesti uusien osakkeiden hankintaa.
- Elokuussa ostin Extendicaren osaketta hyvän Q2 jälkeen. Meno vaikutti jatkuvan ihan kelvollisena kolmannen kvartaalin lukujen perusteella. Osake puksuttaa joka kuukausi pientä osinkoa salkkuun.
- Lokakuussa palasin Omega Healthcaren omistajaksi, kun yhtiön kurssi oli laskenut noin 15 %:lla heinäkuun myyntihetkestäni. Yhtiö tarjoaa hyvää osinkovirtaa. Oston jälkeen kurssi on jatkanut laskuaan, kun uhkana on Trumpin peruvan nykyhallinnon luomia sosiaaliohjelmia.
Salkkuni tilanne 14.11.2016
Kun Fortumin osakkeet lähtivät salkusta, niin korrelaatiomatriisi alkoi näyttää selvästi paremmalta. Ainakin tilastollisesti hajautus pitäisi olla kunnossa.
Salkkulaskenta ei ota huomioon valuuttakurssien vaikutusta, osingonjakoa ja kaupankäyntikuluja
Moi! Nyt tulee vähän puskista, mutta törmäsin netissä sinun kirjoitukseen tilastollisesta analyysistä. Olen kirjottamassa kandia ja lasken siinä portfolion suoriutumista vertailuindeksiä vastaan. Mun tutkimuksessa riskikorjattuja tuottoja mitataan Sharpen luvun, Treynorin luvun sekä
Jensenin alfan avulla. Olen saanut laskettua yrityskohtaisesti nuo luvut, mutta ongelma ilmenee kun pitäisi saada “koko” portfoliolle nuo samat laskettua. Ajattelin nyt kysäistä ammattilaiselta kun olen todella pahasti jumissa excelin kanssa. Olisin älyttömän kiitollinen jos jaksat kommentoida! 🙂 Ymmärrän kyllä jos aika ei riitä. Kiitos!
–> Yritin ensin lähestyä twitterin kautta, mutta yksityisviestin lähettäminen ei onnistu. Kokeilen onneani siis tätä kautta
Kiitos kysymyksestä. Yritän vastata parhaani mukaan, enkä tiedä meneekö oikein. Siitä on jo jonkin aikaa, kun näitä kaavoja joutui testimielessä miettimään. En tosiaan ole mikään ammattilainen
Jos ymmärsin oikein, niin jumitus johtuu nimenomaan portfolion tunnuslukujen laskennasta. Onko apua, jos kerron miten itse laskeskelin salkkuexceliini näitä? Portfolion tuotosta, betasta ja keskihajonnasta saanee laskettua yllä mainitut Sharpen, Treynorin ja Jensenin luvun helposti.
Taulukoin erikseen kullekin osakkeelle keskeiset tilastolliset tunnusluvut samaan taulukkoon (Statistics-sheetillä ja painot olin jo laskenut erikseen Input-sheetille). Portfolion keskituoton ja betan saa laskettua helposti poimimalla tiedot taulukosta. Haastavinta lienee laskea Sharpen luku, kun siinä tarvitaan portfolion keskihajontaa. Laskin tämän kahdessa vaiheessa. Step1: välisumma1 = summa kaikista osakkeista (osakkeen_x paino ^2 * osakkeen_x varianssi) nämä taulukosta poimittu. Step2: välisumma2 = summa kaikista osakkeista (osakkeen_x paino * osakkeen_y paino * näiden kovarianssa). Tässä minulla oli käytössä VBA-koodi, jossa käydään kaikki osakeparit lävitse kahteen kertaan. Portfolion varianssi = välisumma1 + välisumma2 -> keskihajonta tästä neliöjuuri.
Tsemppiä kandiin ja toivottavasti saat hyviä tuloksia!