Sijoitusvuosi 2016

31/12/2016

Sijoitusvuoteni 2016 sujui kahtiajakoisesti. Salkun arvo kasvoi kivasti pääasiassa Ahlstromin hyvän kehityksen ansiosta. Toisaalta salkkuni kokoon nähden tuotto jäi melko vaisuksi, sillä odottamani volatiliteetti jäi toteutumatta. Alkuvuoden dipin jälkeen kurssit jatkoivat tasaista nousua, mitä ei pysäyttänyt edes Brexit, Trumpin valinta presidentiksi tai Italian perustuslakiäänestys. Sell in May ei vuonna 2016 oikein toiminut. VIX-strategiani mukaisia hyviä ostopaikkoja ei alkuvuotta lukuun ottamatta juuri ollut, mikä kasvatti kassani kokoa.

Blogin pitäminen on ollut antoisaa puuhaa, sillä se on pakottanut jalostamaan ajatuksiani käytännön teoiksi. Esimerkiksi aikaisemmin saatoin lukea sijoituskirjan ja unohtaa sisällön melko nopeasti. 2016 aikana kirjoittelinkin blogiin muutaman kirja-arvostelun, johon pyrin tiivistämään kirjan sisällön. Asia jää näin paremmin mieleen. Vuoden mittavin projektini oli portfolion seurantatyökalun rakentaminen. Tämä vaati paneutumista VBA:han sekä portfolion tilastolliseen analyysiin. Uskon, että työkalusta on jatkossa hyötyä, sillä se auttaa visualisoimaan salkun sisällön ja salkkuyhtiöiden korrelaatiot tulevat paremmin näkyviin. Vuoden aikana yksi tärkeä havainto oli myös Twitter/Hootsuiten hyödyllisyys sijoittamisen seuraamisessa.   

2015 asetettujen tavoitteiden tarkastelu

1. Salkun koon kasvattaminen. Tässä onnistuin huonosti, kun vuoden lopussa salkkuyhtiöiden määrä pysyi viidessä. Vuoden 2016 teemani oli kärsivällisyys ja aktiviteetti mutta jälkikäteen tarkasteltuna aktiviteetti jäi laiskaksi. Salkun 30 osakkeen tavoitekoosta olen vielä kaukana.    

2. Portfoliohallintaan liittyvän osaamisen kartuttaminen. Tämä tavoite tuli ihan hyvin täytettyä.

3. Momentum screener ja portfoliohallintaan liittyvien työkalujen rakentaminen. Toinen näistä tuli tehtyä.

Ajatuksia vuodelle 2017        

Vuoden 2016 aikana sijoitusmenetelmäni kirkastuivat entisestään. Tavoitteena on vuonna 2017 korjata sato toteuttamalla näitä menetelmiä aktiivisemmin.

Helmikuussa kirjoitin, että ”Osinkosijoittajan tie on lopulta se oikea”. Tämä usko vahvistui entisestään vuoden 2016 aikana. Jason Fieberin esimerkki innoittaa.  Olisihan se kiva elellä osinkovirralla. Ehkä tässäkin matka on mielenkiintoisempi kuin päämäärä. Pitkänajan tavoite voisi joskus olla taloudellisesti riippumaton Writer, investor, coach, entrepreneur, introvert, pragmatist, fitness enthusiast, minimalist, humanist, philosopher, urbanist, frugalist, philanthropist, optimist”.           

Tällä hetkellä osinkosijoittamisen suurena ongelmana on osakkeiden historiallisen korkea arvostustaso. Osinkovirrasta joutuu maksamaan juuri nyt erittäin korkeaa hintaa. Uskon vahvasti, että hinnat vielä halpenevat. Tämä on suurin syy, miksi en ole lähtenyt toteuttamaan isosti osinko-osakkeiden ostoja.

Sen sijaan oikea hetki salkun tankkaukseen osinko-osakkeilla on mielestäni silloin, kun markkinat ovat paniikissa. Helmikuussa kirjoitin VIX30-strategiastani.  Ongelmana tässä on luonnollisesti se, että viime aikoina markkinoiden pelkokerrointa kuvaava VIX ei ole juurikaan noussut paniikkitasolle. Toivottavasti vuosi 2017 on tässä suhteessa parempi ja pääsen toteuttamaan strategiaani.  Olen kuitenkin tässä kärsivällinen.      

Vuoden 2016 mittaan huomasin, että seuraavaa markkinapaniikkia voi joutua odottamaan pitkään. Jotta pääsisin edes vähän tekemään sijoituksia, kehittelin heinäkuussa mean reversion -strategiaa. Ajatuksena on käydä aktiivistakin kauppaa muutamalla hyvällä osinko-osakkeella. Omega Healthcaren kauppoja lukuun ottamatta toteutus epäonnistui. 2017 tavoitteena on allokoida osa salkusta aktiivista kaupankäyntiä varten.        

Marraskuussa jatkoin mean reversion strategian ”kehittelyä” ja huomasin, että se sopii hyvin tuottamattomana olevan kassan pyörittelylle eri valuutoissa. Tällä hetkellä kassa muodostaa huomattavan osan salkustani. Valuuttakauppa on lähtenyt ihan hyvin käyntiin. 2017 tavoitteena on olla aktiivisempi myös valuuttakaupassa ja kehittyä siinä.      

Syyskuussa etsin saksalaisia osakkeita, jotka istuisivat salkkuuni. Tunnistin muutaman mielenkiintoisen osakkeen, joita olen nyt tarkemmin seurannut.  2017 tavoitteena on vastaavan selvityksen tekeminen toisen maan pörssistä. Mielenkiintoisia vaihtoehtoja ovat ainakin Australia, Kanada, Ranska ja Italia.

VASTAA