Sijoitusvuosi 2017

29/12/2017

Kalenterivuoden loppu on luonteva aika tarkastella omaa sijoitustoiminnan kehittymistä viimeisen kahdentoista kuukauden aikana. Vuoden aikana olen tietoisesti kasvattanut salkkuni kokoa uusilla osinko-osakkeilla (ohessa viimeisin salkkukatsaus). Uudet sijoitukset ovat toistaiseksi toimineet odotusten mukaisesti. Ensinnäkin ne ovat maksaneet osinkoa tasaisesti ja moni jopa hieman kasvattanut sitä vuoden aikana. Toiseksi yhtiöiden arvossa ei ole ostohetkeen nähden massiivista muutosta suuntaan tai toiseen, mikä selittyy niiden defensiivisellä luonteella (alhainen beta).   

Viime vuonna salkun arvon nousu oli Ahlstromin varassa. Myin voimakkaan kurssinousun jälkeen yhtiön osakkeet maaliskuussa. Kuluvana vuonna salkkuni arvon nousu on ollut italialainen sairaalavaatepesuun erikoistuneen Servizia Italia varassa, kun sen arvo on lähes tuplaantunut 2017 alusta.

2016 opiskelin VBA-koodausta ja rakentelinkin itselleni salkun analysointiin oman ohjelman. 2017 aikana Yahoo kuitenkin päätti lopettaa osakehintojen ilmaisen jakamisen.  Tämän jälkeen ohjelmani lakkasivat toimimasta sellaisenaan. Erityisesti harmittaa korrelaatiomatriisiin menettäminen.  Ilmeisesti joku koodi on olemassa kurssitietojen laatimiseksi exceliin, joten toivoa on ohjalman korjaamiseen.

2016 asetettujen tavoitteiden tarkastelu

Sijoitusvuotta kuvaa mielestäni parhaiten lause kesäkuun The Economistista:

“They’ve still got your back”, is the message that investors are taking from central banks,”

Vastoin odotuksiani keskuspankit eivät pilanneet nousumarkkinaa 2017 aikana. Kolikon kääntöpuolena on tietysti se, että mitä pidempään bileet jatkuvat sitä kovempi krapula. Samaan aikaan maailmantalous kasvoi hyvää vauhtia, mikä tarkoitti osakkeille vain yhtä suuntaa. 2017 aikana S&P500 nousi jokaisen kuukauden aikana, mikä on ilmeisesti ensimmäinen kerta, kun dataa on lähdetty keräämään 1928 lähtien.

Onnistumisia

Osinkosijoittaminen. Vuoden aikana lähdin työstämään ajatusta osinkosijoittamisesta, jonka implementointi oli yksi 2017 tavoitteistani. Kirjoittelin myös aiheesta ajatuksiani koskien

Toimin myös käytännössä kirjoitusten mukaan ja kasvatin salkkuani hyvillä osinko-osakkailla ajallisesti hajauttaen ja kurssilaskuja hyödyntäen.   

Epäonnistumisia

VIX30-strategia. Täysin pieleen meni. Tällä strategialla ei olisi syntynyt yhtään kauppaa.  Volatiliteetti vuonna 2017 taisi olla historian alhaisimmalla tasolla koskaan. Onneksi tässä nyt ei yhtään rahaa varsinaisesti menettänyt.

Valuuttakaupalla kassalle tuottoa. Ajattelin viime vuoden lopulla,  että valuutoissa olisi edes ailahtelua. Mutta ei.  Euro jatkoi nousutrendillä melkein koko 2017 ajan. En uskaltanut tätä nousutrendiä vastaan lähteä pelaamaan valuuttakaupalla. Tämä strategia oli siten myös käyttökelvoton vuonna 2017. Positiivista euron vahvistumisessa oli se, että muissa valuutoissa olevia osakkeita sai ostettua halvemmalla.

Ajatuksia ja tavoitteita vuodelle 2018

Sijoittaminen

Vaikka riskiä tuntuu riittävän myös vuodelle 2018, maailman taloudessa vaikuttaisi löytävän kasvua ensi vuonnakin pitäen osakkeiden arvostukset koholla.    

Tässä maltillisen kasvun -olettamassa globaalin defensiivisestä yhtiöstä rakentuva osinkosalkku tuntuu oikealta strategialta. Tämän implementointia pyrin jatkamaan myös 2018 aikana. Kuukauden kahden välein teen valittuja lisäyksiä salkkuuni. Tavoitteena on kasvattaa salkkua 7-8 uudella osakkeella hajauttamalla ostokset koko vuodelle. Näistä 1-3 olisi pieniä arvo-osakkeita. Samalla pyrin kuukausittain kasvattamaan nykyisten salkkuyhtiöiden kokoa sijoittamalla osinkovirtaa uudelleen.

Kehittyminen

VBA-koodausharrastus on jäänyt vähemmällä kuluvan vuoden aikana. Harmittaa Yahoon päätös lopettaa osakkeiden hintatietojen julkaisu, kun koin koodini liittyen portfolion tilastolliseen analyysiin ihan hyödyllisenä työkaluna. 2018 tavoitteena voisi olla salkkutyökaluohjelman toimintakuntoon saattaminen.

Sijoitusharrastuksessa voi kehittää itseään jatkuvasti. Tähän liittyen 2018 tavoitteena on lukea vähintään yksi sijoittamiseen liittyvä kirja. Aina ei jaksa lukea niin onneksi Youtubesta vaikuttaisi löytyvän ihan opettavaisia sijoittamiseen liittyviä videoita. Näihin tutustuminen voisi olla myös yksi 2018 tavoitteistani.

7 kommenttia “Sijoitusvuosi 2017

  1. Stoalainen sijoittaja 1

   En sijoita mihinkään kryptovaluuttaan, jos nyt sijoittamisesta voidaan ylipäätään puhua. Rehellisesti sanottuna ei nyt hirveästi kiinnosta perehtyä aiheeseen, kun näin vanha ei aina ymmärrä nykypäivää. Sen tosin kuulin asiaan tiukasti perehtyneeltä työkaverilta, että Bitcoin on jo so last season ja Ethereum on tulevaisuutta tehokkaamman algoritmin takia. Yritän siis pysyä blogin otsikkoteksistä “small cap, value, dividend”. Kirjoitin artikkelin behavioural financesta ja siitä löytyy kohta FOMO, joka kuvastaa ajatuksiani Bitcoinista.

   Hieno sivusto sinulla uudesta aiheesta. Toivottavasti jaksat päivittää.

 1. DD Speaks

  Moi! Tuosta excelistä. Olet ilmeisesti imaissut kurssitiedot yahoosta vähän niinkuin csv:nä yahoon funktiorajapintaa käyttäen?

  Silloin sinulle olisi ehkä hyötyä tästä työkalusta: http://investexcel.net/multiple-stock-quote-downloader-for-excel/

  Siellä on sama koodattuna käyttäen googlefinancea. Siitäkään ei ole mitään takuita, että google jatkossa tukee tätä rajapintaa Google Sheetsin ulkopuolella, mutta ainakin viimeksi kun kokeilin, ohjelmakoodi toimi. Ja jees, kyllä siellä on VBA-koodi ihan näkyvissä, että voit sopivat palat kopsata itsellesi.

  1. DD Speaks

   Kestävin vaihtoehto tosin olisi varmaan ladata joltain sopivalta sivustolta historical quotesit web querynä suoraan exceliin. Monilta sivustoilta löytyy vastaavia, joten jos joku lakkaa toimimasta, voit etsiä uuden vastaavan. Ne näyttävät käyttävän aika lailla samaa formaattia.

   Eli kokeilepa laittaa vaikka tämä Wall Street Journal -sivustoa käyttävä web-kysely excelin web queryksi ja katso mitä tapahtuu: http://quotes.wsj.com/PRU/historical-prices/download?MOD_VIEW=page&num_rows=821&range_days=821&startDate=10/27/2015&endDate=01/25/2018

   Nuo päivämäärävälit ja tickerit voit parametroida excelin web queryyn, jolloin saat ladattua web querynä excelin jollekin sheetille nuo tiedot suoraan ja jatkotyöstää sitten siitä.

   WSJ-sivusto lienee kattavuudeltaan parhaimpia. Web queryyn tulee mukaan tarvittaessa myös maa- ja pörssikoodit, joita harvemmalla sivustolla näkee. Tällöin eivät keskenään sekoitu myöskään samalla identtisellä tickerillä eri pörsseissä listatut firmat.

  2. Stoalainen sijoittaja 1

   Jees. Juuri Investexcelistä poimin koodin alun perin omaan työkaluuni, joka taisi olla juurikin tosta linkistä :). Toukokuussa Yahoo teki jotain rajapinnalle ja koodi lakkasi toimimasta. Investexcelin kaveri on tehnyt jonkun päivityksen koodiinsa, joka näytti toimivan. Pitäisi ehtiä taas itse koodailla…

   Googlessa oli muistaakseni se ongelma, että sen tickkeri-valikoima oli vähän rajallinen.

   Kiitos vinkistä. Pitää ainakin kokeilla tota wsj:n rajapintaa. Omat taidot ei välttämättä vaan riitä.

   1. DD Speaks

    Youtubesta löytyy hyviä käyttäjien tekemiä videoita siitä, miten excelin web queryjä ja/tai Power Queryjä käytetään ja parametroidaan. Sieltä löydät mainiosti kaikki tarvittavat tiedot, paljon helpommin kuin jos yrittäisi jostain manuaaleista selvittää, miten homma tehdään. Onnistut kyllä!

 2. Sander Klakegg

  Kyllä, bitcoin oli paras bitcoin-sijoitus, jonka olen koskaan tehnyt, ja epäilen, etten koskaan tee parempaa sijoitusta (kuka tietää). Muuten, en pysähtynyt tavallisiin sijoituksiin ja aloitin aktiivisen kaupankäynnin kryptovaluutoilla, https://cryptodaily.se auttoi minua paljon, koska he tekevät laadukkaita arvosteluja kaupankäyntiroboteista, mikä auttoi minua päättämään ohjelmistosta. Mielestäni algoritminen kaupankäynti on ehdottomasti tulevaisuutta.

VASTAA