Sijoitusvuosi 2015

29/12/2015

fireworks-1094235_1280Vuosi 2015 jää historiaan blogi perustamisvuotena. Tein ensimmäiset ostokset (Fortum ja Servizi Italia) blogin aloituskiimassa markkinoiden ollessa kesän huippulukemissa Kreikan velkakriisin helpotettua. Ostosten kurssit tulivatkin nopeasti alas, kun Kiinan taloudesta alettiin hermoilemaan.  Mielestäni Tästä seuraa sijoitusvuoden tärkein opetus – ole kärsivällinen. Tätä neuvoa pystyin noudattamaan Leifheit -sijoituksen osalta, jonka onnistuin ostamaan lähes vuoden alimpaan hintaan ”mustana” maanantaina.

Oma sijoitustoimintani ja sitä kautta myös blogi otti vähän takapakkia loppuvuonna. Tätä selittää asunnon osto ja sitä seurannut muutto. Asunnon hankinta sitoi sijoittamiseen allokoimaani varallisuutta ja muuton aikana ei ollut hirveästi aikaa päivittää sijoituspäiväkirjaa. Tässä noudatan Peter Lynchin sijoittajan itsearviotestiä, jossa on kolme kysymystä.

  1. DO I OWN A HOUSE? Peterin mukaan asunnon osto on lähes poikkeuksitta hyvä sijoitus, jonka jokainen osaa tehdä oikein. Erityisesti nykyisellä/ennustettavissa olevalla korkokannalla asunnon omistaminen on selvästi houkuttelevampi vaihtoehto vuokraukseen nähden.
  2. DO I NEED THE MONEY? Sijoita vain se mitä ole valmis menettämään vielä niin, että menetetyillä rahoilla ei ole vaikutusta päivittäiseen elämääsi.
  3. DO I HAVE THE PERSONAL QUALITIES IT TAKES TO SUCCEED? Näitä olisivat ainakin kärsivällisyys, luottamus omiin kykyihin, maalaisjärki, kyky sietää kipua, avarakatseisuus, nöyryys, joustavuus, puolueettomuus jne.

Jos haluat olla sijoittaja, niin kaikkiin yllä esitettyihin kysymyksiin pitää voida vastata myöntävästi. Sijoittaminen on lopulta vain mukavaa harrastustoimintaa. Näin uuden vuoden kynnyksellä olen taas tilanteessa, että kaikkiin kysymyksiin voi antaa positiivisen vastauksen. Muuttokiireetkin ovat takanapäin, niin on myös enemmän aikaa paneutua sijoittamiseen.

Blogi oli yllättävän hyvä alusta sijoitusosaamiseni kehittämiseen. 2015 aikana tuli paneuduttua behavioral financen, teknisen analyysin, VBA:n ja momentum sijoittamisen ihmeelliseen maailmaan. Tietysti blogin perustamiseen liittyi erinäisiä työvaiheita, jotka oli otettava haltuun. Erityisesti blogin visuaalisen tyylin luominen vei yllättävän paljon aikaa. WordPressin sekä Php-ohjelmoinnin alkeet tulivatkin tutuksi vuoden  aikana. Toisaalta salkun rakentaminen jäi vähän puolitiehen ja 30 osakkeen taivoitesalkku jäi vain haaveeksi. Lisäksi momentum screenin jäi toteuttamatta. Tässä onkin ensi vuodelle ohjelmaa…       

Markkinakehitys jälkikäteen tarkasteltuna            

Osakemarkkinoiden tunnelmat vaihtelivat melkoisesti. Alkukeväällä keskuspankin toimet saivat kurssit voimakkaaseen nousuun.  Juhannuksen aikoihin jännitettiin Kreikan euroeroa, mikä näkyi markkinalaskuna. Pieni hengähdystauko ja Kiinan devalvaatio sai aikaan maailmanlopun tunnelmat osakemarkkinoilla. Loppuvuosi noustiin taas keskuspankkivetoisesti ja päädyttiin lopulta selvästi viime vuoden loppua korkeammalle tasolle.

Kesällä julkaisin markkinanäkemyksiä. Lopulta mentiin mielestäni aika hyvin jo kesällä olleilla teemoilla. Yllättävää (vai itsestään selvää) oli ehkä Kreikan ja Ukrainan ”kriisien” nopea unohtuminen. Poliittisella teemoilla on lopulta hyvin vähän merkitystä, jos katsotaan kuukautta pidempää aikaperspektiiviä. Opetus tulevaisuutta varten – politiikan aiheuttama markkinahermoilu on todennäköisesti hyvä ostohetki.

Muilla tekijöillä olikin sitten enemmän merkitystä. Kiinan tarjoilema heikko makrodata ja valuutan devalvaatio tarjosi ikävän yllätyksen. Tätä en osannut tai edes yrittänyt ymmärtää (jatkossa syytä olisi).  Muut johtopäätökset osuivat melko hyvin kohdilleen. Dollarikin lähti lopulta vahvistumaan, öljyn hinta heikkeni ylitarjonnan vuoksi, EKPn elvytys nosti kurssit vuoden loppua kohden ja osakkeet edelleen suhteellisen halpoja muihin sijoitusluokkiin nähden mutta absoluuttisesti kalliita.

Ajatuksia vuodelle 2016

Kaikki merkit viittaavat vahvasti siihen, että markkinoiden volatiteetti tulee entisestään voimistumaan. Isoina teemoina säilyy Kiinan makrokehitys, keskuspankkien poliitikoiden eriytyminen ja osakkeille vaihtoehtoisten sijoitusinstrumenttien puuttuminen. Kurssien mennessä vuoristorataa korostuu omassa sijoitusajattelussani kaksi seikkaa – kärsivällisyys sekä aktiivisuus. Jotenkin 2015 elokuussa nähdyn voimakkaan markkinalaskun toisinto näyttää hyvin todennäköiseltä. Pitää vaan kärsivällisesti odottaa oikeaa hetkeä ostaa. Toisaalta kurssiheilahtelu tarjoaa myös oivia myyntipaikkoja. Tarvitaan siis toisaalta aktiivista otetta sijoittamiseen! Mielenkiintoinen sijoitusvuosi tulossa joka tapauksessa siitä olen pommin varma.      

Salkun kokoa pyrin hiljakseltaan kasvattamaan. Katsotaan mihin rahkeet riittää. Itsellä on monta ostoideaa mutta jotenkin sitä haluaa odottaa isompaa rytinää ennen ostoa. Oma osaamisen kehittymisen tavoitteeni 2016 aikana liittyy portfolion hallintaan. Tämäkin on aiheena hyvin haastava mutta toisaalta hyvin mielenkiintoinen. Kolmas teema vuodelle 2016 on omien sijoitustyökalujen kehittäminen lähinnä koskien momentum screeneriä sekä portfolion hallintaa.

VASTAA