Itse olen pitänyt sijoittamista ja kirjoittamisesta pientä taukoa. Varauduin keväällä vähän pidempään laskumarkkinaan. Syksyyn mennessä osakekurssit palautuivat kuitenkin todella nopeasti uusiin huipputasoihin. Tämä kehitys jotenkin lamaannutti kahdesta syystä. Ensinnäkin sijoittaminen ei enää tunnu perustuvan yhtiön performanssiin vaan keskuspankkien rahapainoon ja valtioiden elvytykseen (jotka keskuspankki kai rahoittaa). Toiseksi oma osinkosalkkuni ei sisällä yhtään teknologiayhtiötä, joiden osakekurssikehitys on ollut erittäin vahvaa koronamaailmassa. Pikemmin päinvastoin salkussani oli yhtiöitä (vanhusten hoivaa), jotka ovat kärsineet koronasta keskimääräistä enemmän.
En oikein tiedä, mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä? Vaivoin haalittua osinkosalkkua ei huvita myydä mutta salkun merkittävä kasvattaminen juuri nyt tuntuu epämiellyttävältä. Koronan toinen vaihe on kiihtymässä ja yleiset talouden näkymät ovat utuiset, jollei voimakkaan negatiiviset. Samaan aikaan markkinoiden nousu jatkuu entistä kovempana, kun elvytyspuheilla ei tunnu olevan mitään kattoa. Isona riskinä tässä asetelmassa on hintakupla, kun osakkeiden arvot karkaavat liikaa reaalimaailmasta. Ralli tuntuu keskittyneen teknologiasektorille. Kiistatta tietyt yhtiöt (kuten Microsoft tai Facebook hyötyvät) ”work / stay at home” -maailmassa. Pitäisikö lähteä mukaan tähän ”teknologiamomentumiin”, joka tuntuu kiihtyvän päivä päivältä?
Olen kuitenkin päättänyt pitäytyä osinkosijoittajan tiessä. Momentum-strategian ongelma on mielestäni siinä, että se toimii niin kauan kuin ihmiset uskovat siihen. Menestyminen ei perustu niinkään fundamentteihin, vaan enemmän psykologiaan. Momentumissa onnistuminen vaatisi mielestäni sitä, että jaksaa päivittäin seurata markkinaa ja yhtiön kehitystä. Tilanteen vaatiessa pitäisi pystyä reagoida nopeasti, kun osake menee pois muodista. Sen sijaan osinkosijoittajana on helpompi elää, kun laadukkaan osakevalinnan jälkeen sijoituksen voi ”unohtaa”. Hajautetussa salkussani osingot ovat juosseet koronasta huolimatta. Sijoittamisesta häviää stressi ja siitä tulee mukava harrastus. Välillä voi tehdä myös muita juttuja. Osinkosijoittajana voin nukkua yöni rauhassa.
Vaikka salkkuni kehitys on jäänyt vertailuindeksistä YTD:n osalta, kevään rytinästä on melkein toivuttu.
Lamaantumisen takia kiinnostus sijoittamiseen ja blogiin on ainakin hetkeksi aikaa lopahtanut. Olen lukenut paljon viime aikoina ja panostanut oleskeluun luonnossa. Lukemistani kirjoista pari nostoa. Ensinnäkin David Goggins (Can’t Hurt Me) omaelämänkerta oli säväyttävä. Hän kokemukset mielen vahvuudesta sekä periksiantamattomuudesta antavat motivaatiota syksyn lenkkeihin. Toisena nostona Cal Newportin (muiden muassa Deep Focus ja Digital Minimalism) ajatukset keskittymisen vahvistamisesta koin hyödyllisiksi. “Deep Work” -filosofia soveltuu etätyöhön, kun on enemmän vapautta järjestää työn tekeminen mahdollisimman tehokkaalla tavalla.
Kun sijoittaminen ei oikein maistunut kevään osto-ohjelman jälkeen, niin käytin likviditeetin asuntolainamme ylimääräiseen lyhennykseen. Korkokulujen lasku tuntuu parhaalta sijoitukselta tässä hetkessä. Toki olen tehnyt jotain hyvin pieniä sijoituksia kesän ja syksyn aikana. Kantava ajatus on kasvattaa osinkovirtaa tasaisesti. Tästä pitkän tähtäimen tavoitteesta en ole halunnut luopua. Olen pyrkinyt panostamaan niihin yhtiöihin, joihin koronaepidemialla ei ollut juuri vaikutusta. IB mahdollista osinkojen automaattisen uudelleensijoittamisen, minkä vuoksi salkku kasvaa itsessään pienin askelin.
Pieniä lisäyksiä
Canadian Utilities – etuoikeusosake
Royal Bank Of Canada – etuoikeusosake
Fortis
Essity
Amcor
Uutena
Innergex (etuoikeusosake) on kanadalainen tuulivoiman ja aurinkoenergian tuottaja. Maksaa noin 6%:n osinkoa ja yhtiöllä on investointitason luottoluokitus. Sopii myös vastuullisuusteemaani, jota olen viimeaikoina suosinut.